current views are: 1

17 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:34

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδεται το «τέλος του μνημονίου» – Τυχοδιωκτική πολιτική του κ. Σαμαρά

Για διάψευση του «τέλους του μνημονίου» κάνουν λόγο πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές και τις συζητήσεις για μία προληπτική γραμμή στήριξης.

Δημοσίευση 13:34’
αρθρο-newpost

Για διάψευση του «τέλους του μνημονίου» κάνουν λόγο πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές και τις συζητήσεις για μία προληπτική γραμμή στήριξης.

Για διάψευση του «τέλους του μνημονίου» κάνουν λόγο πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές και τις συζητήσεις για μία προληπτική γραμμή στήριξης.

Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, «ο πρωθυπουργός βρέθηκε να προσπαθεί να συμβιβάσει πράγματα ασυμβίβαστα τόσο από οικονομική, όσο και από πολιτική σκοπιά».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν πως ο κ. Σαμαράς από τη μία «υποσχέθηκε συνέχιση τεράστιων πλεονασμάτων και νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και από την άλλη ραγδαία μεγέθυνση και φοροελαφρύνσεις» και προσθέτουν:

«Από τη μια δεσμεύτηκε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους (διολισθαίνοντας στην αποδοχή του “πιστοποιητικού”) και από την άλλη αρνείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση (παρά τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά κενά) και ευελπιστεί σε απρόσκοπτη φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές».

«Είναι προφανές – ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι με το μνημόνιο – ότι όλα αυτά μαζί δεν μπορούν να επιτευχθούν» εκτιμούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «η διάψευση του “τέλους του μνημονίου” ήρθε από την τρόικα, της οποίας οι “παροτρύνσεις” για αποδοχή ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου και συνέχιση της εποπτείας έγιναν σταδιακά όλο και πιο πιεστικές».

Από την Κουμουνδούρου αποσυνδέουν μάλιστα την αναταραχή στις αγορές από την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται ενόψει προεδρικής Εκλογής και διαμηνύουν πως «η πτώση στο χρηματιστήριο και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού ξεκαθάρισαν ότι δεν υφίσταται πλέον το σχέδιο Σαμαρά, καθώς η κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών από τις αγορές δεν μπορεί να γίνει ούτε με επιτόκια στο μισό ύψος από αυτό που βρίσκονται τώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, παραθέτουν τις πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Βρυξελλών όπως ο Γίρκι Κατάινεν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ταυτόχρονα από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιχαίρει για «ότι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες αλλά δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι αποδεικνύουν ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πολιτικής».

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «ή δέχεσαι το μνημόνιο ή το αντικαθιστάς από ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο. Για αυτό και είναι ατυχές να θεωρούνται οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όχι μόνο ως το αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής πολιτικής του κ. Σαμαρά, αλλά και ως μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι άλλο πράγμα η επιθετική διαπραγμάτευση με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πρόβλημα του χρέους και την αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρώπη», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Και είναι άλλο το να εκλιπαρεί η τωρινή κυβέρνηση για πολιτικές χάρες για να εφαρμόσει ένα αδιέξοδο πρόγραμμα. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία η οποία δεν αποτελεί επαρκή λύση».

Κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του πρωθυπουργού οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως ο «κ. Σαμαράς ξέχασε τις διακηρύξεις του ότι έσωσε οριστικά τη χώρα από τον κίνδυνο. Τόσο ο ίδιος, όσο και στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να τρομοκρατήσουν για τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί αυτές οι δηλώσεις να μην έχουν παρά ελάχιστη πολιτική επίδραση στο εσωτερικό της χώρας γιατί ο κόσμος γνωρίζει την πολιτική ποιότητα αυτών που τις κάνουν. Όμως, στο εξωτερικό διαβάζονται επιγραμματικά ως δηλώσεις ανώτερων στελεχών που αναφέρονται – στα σοβαρά – στο ενδεχόμενο τραπεζικής κατάρρευσης».

Ταυτόχρονα κάνουν λόγο για «ανεύθυνη στάση», και για «τουλάχιστον υποκριτικές και αστείες αιτιάσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με την πορεία του χρηματιστηρίου, από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι « ξεπέρασε τα επίπεδα των 1300 μονάδων στις αρχές καλοκαιριού και κινήθηκε κοντά στις 1200 μονάδες στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων παράμενε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις αρχές Σεπτεμβρίου (5,56% στις 8/9). Η αρνητική πορεία των δεικτών ξεκίνησε με την επιμονή των διαρροών του σχεδίου του “τέλους του μνημονίου” από το Μαξίμου. Εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με την κ Μέρκελ (άνοδος του επιτοκίου στο 6,23% στις 24/9) και κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη μετά τη σκλήρυνση της στάσης του Eurogroup και την ανάλογη στάση που τηρήθηκε από το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως με βάση τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως «ο πρωθυπουργός που παίζει πολιτικά παιχνίδια επειδή δειλιάζει να παραδεχτεί ότι το μνημόνιο έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη χώρα. Ο τυχοδιωκτισμός και η έλλειψη πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του είναι γνωστά από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί το “Μακεδονικό”, τον τρόπο που έχει μεταβεί από πολέμιος του μνημονίου σε πιο καλός μαθητής του και από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι στενότεροι συνεργάτες του το φαινόμενο της ΧΑ. Καλό θα ήταν να αυτοπροστατευτεί, λοιπόν, από το επιχείρημα της πολιτικής αβεβαιότητας και τη συσχέτιση του με την οικονομία».


σχετικα αρθρα