Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Γκρίνιας συνέχεια… στο Μέγαρο Μαξίμου και εκνευρισμός από τον Αντώνη Σαμαρά μετά την αναταραχή που έχει προκληθεί από την συμπεριφορά των αγορών στο ενδεχόμενο η Αθήνα να δανειστεί από αυτές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασαν ηχηρές φωνές που έκαναν λόγο για επικοινωνιακό λάθος και ζητούσαν επίμονα ακόμη και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του πρωθυπουργού που εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, κάτι που εκφράστηκε και από την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο τετ α τετ με τους δημοσιογράφους στο Μιλάνο, είναι να κατευνάσει τα πνεύματα αφενός όσων ζητούν την παραίτηση Χαρδούβελη, αφενός όσων ζητούν ακόμη και την απομάκρυνση στενών του συνεργατών.

Όσοι ζήτησαν αλλαγή προσώπων στο οικονομικό επιτελείο καταλογίζουν στον κ. Χαρδούβελη:

  • Πρώτον – Δεν κατάφερε να διατηρήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και επομένως και την χώρα στα επίπεδα που ήταν επί του Γιάννη Στουρνάρα .Αυτό εκτιμούν ότι μείωσε σημαντικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
  • Δεύτερον – Δεν προχώρησε σε καμία δημόσια τοποθέτηση που θα «ηρεμούσε» τα πνεύματα , ενώ την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και στην περίπτωση των αστοχιών του ΕΝΦΙΑ αλλά και στην αργοπορία στην διόρθωση των λαθών.

«Ο ΕΝΦΙΑ θα στοιχήσει πολύ ακριβά στην κυβέρνηση» λέει στο newpost υποστηρικτής της άποψης που θέλει εκτός κυβερνητικού σχήματος τον υπουργό Οικονομικών.

  • Τρίτον – δεν ήταν απόλυτα βέβαιος ότι η χώρα θα άντεχε μια έξοδο στις αγορές και παρέσυρε τον πρωθυπουργό σε μία προαναγγελία που δεν επιβεβαιώνεται αφού η νευρικότητα των αγορών κατέρριψαν κάθε προσδοκία για φθηνό δανεισμό .

Η επόμενη παρέμβαση που ζητούν αρκετοί από τον Αντώνη Σαμαρά αφορά στο επικοινωνιακό του επιτελείο. Κάποιοι ζητούν να «να πέσουν κεφάλια» και αιτιολογούν την απαίτησή τους αυτή ως εξής:

Πρώτον - Tο επικοινωνιακό επιτελείο πανικοβλήθηκε από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και έψαχναν απεγνωσμένα τρόπους αντιστροφής του κλίματος και έτσι παρέσυραν τον Αντώνη Σαμαρά σε αυτήν την άστοχη προαναγγελία
Δεύτερον - Έχασαν την μπάλα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και εξέθεσαν για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί ένα θέμα καθημερινότητας
Τρίτον - Δεν πρόλαβαν τις διαφωνίες μεταξύ υπουργών και βουλευτών με αποτέλεσμα τις τελευταίες εβδομάδες να αιωρείται η άποψη ότι η κυβέρνηση υπολειτουργεί και ότι υπουργοί και βουλευτές κινούνται ανεξέλεγκτοι
Τέταρτον – Δεν «μετρήθηκε» σωστά το θέμα με τον κουμπαρά χρηματοδότησης ανεξάρτητων βουλευτών και έτσι η κυβέρνηση «σύρθηκε» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την πίεση και για τις δύο περιπτώσεις να αυξάνεται περιοδικά ο Αντώνης Σαμαράς έχει να λάβει την εξής απόφαση –ή να προχωρήσει σε αντικατάσταση προσώπων ή να επιστήσει απλώς την προσοχή για καλύτερο συντονισμό.

Όπως λέει ο λαός πάντως «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες».