Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε ήταν η Δημοκρατική Παράταξη, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

«Πάμε σε ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που σέβεται τα όργανα και τη δομή του ΠΑΣΟΚ και τις Νομαρχιακές Επιτροπές και όλες τις άλλες εκφάνσεις τις οργανωτικές του ΠΑΣΟΚ» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας πως η συγκρότηση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής της Γραμματείας, θα γίνει κατά τρόπο «ώστε να ισχύει η δημοκρατική αλλά και μια ομοσπονδιακή αρχή και να εκφράζονται όλοι οι εταίροι». 

Αναφέρθηκε στη σύνθεση των κλιμακίων που πρέπει, όπως επισήμανε, να απεικονίζει τον συσχετισμό της Οργανωτικής Επιτροπής και την όσο γίνεται πιο σύγχρονη και πειστική εικόνα της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ

Είπε ότι οι συμμετέχοντες στα κλιμάκια, σε συνεννόηση με τη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής, πρέπει να συγκροτήσουν την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, τη Δημοτική, τη Νομαρχιακή, την Περιφερειακή, στην οποία θα μετέχουν, όπως ανέφερε, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλουν, ο Γραμματέας και η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής εφόσον το θέλει, τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής που είναι από την περιοχή, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι από την περιοχή, ενεργοί υποψήφιοι βουλευτές του '12, πρώην βουλευτές, πρώην ή νυν αυτοδιοικητικά στελέχη, στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος και του συνεταιριστικού κινήματος. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η μείζονα εκπροσώπηση είναι τα ψηφοδέλτια, αυτή στην οποία, όπως ανέφερε, θα αποτυπωθεί η δυναμική της παράταξης. 

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα ότι «η ΚΟ μας είναι αυτή που διασφαλίζει τη σταθερότητα την κυβερνητική». Όπως εξήγησε, «κυβερνητική με την προϋπόθεση για κάθε άλλου είδους σταθερότητα».

«Αλλά εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη νυν Κοινοβουλευτική Ομάδα, μιλάμε και για την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα» συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι «πρέπει να προκύψει και μια Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία μπορεί να εφαρμόσει αυτά που λέμε σε ένα επόμενο περιβάλλον», εξηγώντας ότι «εμείς θέλουμε αυτό να γίνει τον Ιούλιο του 2016, αλλά εάν δεν προκύψουν οι 180 ψήφοι, θα γίνει νωρίτερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ποτέ άλλοτε η προεδρική εκλογή δεν ήταν τόσο πολιτική. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «όταν λέμε ψηφίστε για να μην οπισθοχωρήσει η χώρα, ψηφίστε για να υπάρξει σταθερότητα, ψηφίστε για να βγούμε από το μνημόνιο και την τρόικα, πολιτική συμφωνία κάνουμε», προσθέτοντας ότι δεν γίνεται συζήτηση για πρόσωπο, γιατί το θέμα δεν είναι ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά ή αποσταθεροποιητικά.

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε γιατί κάποιοι ρωτούν «γιατί συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ;» και «γιατί κανείς δεν ρωτάει στη ΝΔ, βρε παιδιά, πώς και φύγατε από το «αντιμνημονιακό» μέτωπο και ήρθατε στο «μνημονιακό» το λεγόμενο, πώς κάνατε αυτή τη στροφή;»

Επισήμανε ότι «και τώρα φτάνουμε, να αγωνιζόμαστε να πούμε τη σωστή γραμμή για τη χώρα και αυτό να επικαλύπτεται από την τεχνητή πόλωση, τον τεχνητό μικρό διπολισμό κι αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε». 

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, σημείωσε ότι «από ένα σημείο και μετά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα ερήμην του λαού».

«Ο λαός θα κάνει την επιλογή του για το εάν θέλει να επιλέξει δημοκρατικά μία λύση ευθύνης, αν θέλει να επιλέξει μία λύση ανευθυνότητας, αν θέλει μία λύση light» είπε και προσέθεσε:

«Είμαστε υπεύθυνοι, δεν είμαστε light, έχουμε παρελθόν, λέμε πράγματα τα οποία είναι ουσιαστικά, τα ουσιαστικά πράγματα είναι και δυσάρεστα, είναι και πολύπλοκα, θέλουμε να έχουμε ολοκληρωμένες θέσεις κι αυτά που λέμε να τα εννοούμε».