Όλα τα «καυτά» ζητήματα που σχετίζονται με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Ο πολιτικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική νίκη και στον στόχο της αυτοδυναμίας, η πολιτική συμμαχιών, η εκλογική ετοιμότητα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η δεύτερη φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, με νέες καινοτόμες δομές και κατευθύνσεις, θα τεθούν επί τάπητος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία (στην εισήγησή της στην ΚΕ) και συνολικά το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι σημειώθηκαν δύο κομβικής σημασίας γεγονότα που έχουν αλλάξει την ροή των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Η ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές που ήταν η πρώτη για αριστερό κόμμα και το προγραμματικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, επηρέασαν καταλυτικά την κοινή γνώμη, γεγονός που σύμφωνα με τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνεται από την δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία και να την μετατρέψει σε πολιτική κυριαρχία, ώστε να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να θέσει όλες τις κομματικές δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται σειρά περιοδειών σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Το σχέδιο των συμμαχιών

Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για την πολιτική συμμαχιών, ένα κορυφαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό και να υπάρξει νέα πρόσκληση προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους και άλλες δυνάμεις για συστράτευση με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Πρόσκληση θα υπάρξει και προς στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους και θέλουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προταθεί στην ΚΕ να εγκρίνει την δημιουργία μιάς «λίστας στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τις προγραμματικές ή πολιτικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να εντάσσονται οργανικά και να γίνουν μέλη. Η ιδέα αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που έχει αδρανοποιηθεί ή έχει απογοητευθεί από τα κόμματα, ώστε να επανεξετάσει την στάση του και να ενεργοποιηθεί πολιτικά.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι οι 13 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που αναμένεται να αποφασίσει η ΚΕ μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπόρο δύναμη στην εισαγωγή νέων δράσεων και λειτουργιών στα κόμματα. Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, σχεδιάζεται να είναι ανοιχτές στην κοινωνία. Οι πολίτες των Περιφερειών, με βάση τον σχεδιασμό θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στον σχεδιασμό και την συγκρότηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις για την τοπική οικονομία, τις κοινωνικές δράσεις και κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Απώτερος στόχος, είναι να δημιουργηθεί στο μέλλον ένα κόμμα νέου τύπου που να ανταποκρίνεται στις σύνθετες συνθήκες του 21ου αιώνα, που να έχει χαρακτήρα συμμετοχικό, λειτουργικό, δημοκρατικό και αναπτυξιακό.