Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι light, έχει παρελθόν και ιστορία, δείχνει υπευθυνότητα και λέει τα πράγματα με το όνομά τους». Κάπως έτσι περιγράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το κόμμα του, κυρίως γιατί θέλει να τονίσει τα χαρακτηριστικά που απουσιάζουν -όπως λέει- από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθε πει κομψά ότι το κόμμα του δεν έχει σχέση με το Ποτάμι, διαθέτει παρελθόν και μέλλον σε αντίθεση με την ΔΗΜΑΡ, δεν είναι «ανεύθυνο» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και μία τεχνητή πόλωση, όπως η Νέα Δημοκρατία.

Την προσέγγιση αυτή έκανε άλλωστε μιλώντας σε στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης για να υποστηρίξει για μία ακόμη φορά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη εγγύησης και σταθερότητας για την χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος πήρε και πάλι αποστάσεις από την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά. Και όπως φαίνεται με αυτήν την γραμμή θα πορευτεί ως τις εκλογές. Θα επαναλαμβάνει ότι το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να συνεργασία με την δεξιά και θα θυμίζει ότι η συγκυβέρνηση δεν είναι δικό του έργο αλλά πρωτοξεκίνησε από τον Γιώργο Παπανδρέου πολύ πριν από την συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ όταν ο πρώην πρωθυπουργός προθυμοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011 να παραιτηθεί και να αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως επίσης θα θυμίζει ότι ανέκαθεν ο ίδιος ζητούσε την συγκρότηση μιας κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει και κάτι άλλο. Πως για το κόμμα του δεν είναι πόθος ή πάθος η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Επομένως μετά τις εκλογές άνετα θα μπορούσε να μείνει εκτός για να ανασυγκροτηθεί και να κάνει αντιπολίτευση.

Έχει κατανοήσει ότι για να μην απαξιωθεί εκλογικά θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο που πατάει τα τελευταία 2,5 χρόνια και να πείσει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος πως εάν έχει δυσαρέσκεια από την Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται να καταφύγει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να επιλέξει ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί μία γραμμή σταθερότητας.

Στην θεωρία αυτά ακούγονται ωραία, όμως στην πράξη θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα που βρίσκονται σε έξαρση.