Στη σκιά των αναταραχών στις αγορές και το χρηματιστήριο της περασμένης εβδομάδας, αλλά και με τη σύγκρουση με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αρχίζει τις εργασίες της σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να θέσει τον  τόνο της συνεδρίασης όπου επί τάπητος θα τεθούν ο πολιτικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, η οι οικονομικές θέσεις του κόμματος, οι πολιτικές συμμαχίες καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πηγές της Κουμουνδούρου θέτουν ως στόχο την αυτοδυναμία καθώς σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καλείται να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία και να την μετατρέψει σε πολιτική κυριαρχία».

Η αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οφείλεται σε δύο γεγονότα: Τη νίκη στις ευρωεκλογές και το προγραμματικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, γεγονός που σύμφωνα με τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνεται από την δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να θέσει όλες τις κομματικές δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται σειρά περιοδειών σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Αρκετά μεγάλο μέρος της συζήτησης αναμένεται να αφιερωθεί στην πολιτική των συμμαχιών. Στην εισήγηση της Πολικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό και να υπάρξει νέα πρόσκληση προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους και άλλες δυνάμεις για συστράτευση με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Πρόσκληση θα υπάρξει και προς στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους και θέλουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προταθεί στην ΚΕ να εγκρίνει την δημιουργία μιας «λίστας στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τις προγραμματικές ή πολιτικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να εντάσσονται οργανικά και να γίνουν μέλη.

Συζήτηση θα γίνει και για τις 13 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που αναμένεται να αποφασίσει η ΚΕ μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας. Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπόρο δύναμη στην εισαγωγή νέων δράσεων και λειτουργιών στα κόμματα.