Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος επέστρεψε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, εν μέσω απανωτών χτυπημάτων των αγορών, ως απόρροια των φόβων για πολιτική αστάθεια και εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο, θυμίζοντας μέρες 2011, με τα σενάρια καταστροφής να δίνουν και να παίρνουν.

Από την Τρίτη έως και την Πέμπτη το Χρηματιστήριο κυριολεκτικά «βούλιαξε», με τον Γενικό Δείκτη να χάνει συνολικά 13,56%, όμως οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά -ότι συζητείται η προληπτική γραμμή στήριξης- παράλληλα με την έκφραση στήριξης των εταίρων, οδήγησε σε εκτόνωση, που εκφράστηκε με άνοδο 7,21%. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τόνιζε, διά της εκπροσώπου της Μαριάνε Κοτέ, πως η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα, έως ότου καταφέρει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Το ίδιο διαμήνυσε και η Κομισιόν την Πέμπτη μέσω του εκπροσώπου της Σάιμον Ο' Κόνορ αλλά και του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, όπως έπραξε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, πάντως, τόνιζαν στις δηλώσεις τους -κάτι που έκανε πρώτο το ΔΝΤ- ότι είναι απαραίτητη μία προληπτική γραμμή στήριξης για να προστατευθεί η χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές.

Ως εκ τούτου, σημαντική ήταν η αποκλιμάκωση των 10ετών ομολόγων, αφού από το 9% που «εκτοξεύθηκαν» αρχικά, έπεσαν προς τα επίπεδα του 8% (σχεδόν κατά 100 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη).

Σενάρια επί σεναρίων

Τα «κανόνια των αγορών», πάντως, χτύπησαν για τα καλά, με τα διεθνή ΜΜΕ και τους αναλυτές να δημιουργούν σενάρια τρόμου κι ενώ κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσαν σε ανταλλαγή πυρών και ευθυνών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg δεν έχει «κανένα νόημα η πρόταση Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο» την ώρα που η Wall Street Journal υπογράμμιζε ότι «η Ελλάδα ηγείται και πάλι της πτώσης» και ο βρετανικός Guardian ότι «δεν διαφαίνεται χαρούμενο τέλος για την "οδύσσεια" της Ελλάδας».

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Μιλάνο, όμως, οι αναφορές εστίασαν στις διαπραγματεύσεις περί προληπτικής στήριξης.

Οι φόβοι της πολιτικής αστάθειας και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έκαναν τις προβλέψεις να πάνε ακόμα πιο μακριά, σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα θα επαναφέρει το ρίσκο διάσπασης της ευρωζώνης, αναφέρει σε έκθεση της η Societe Generale, ενώ υποστηρίζει ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Η έκθεση τονίζει σε άλλο σημείο πως η προοπτική είναι πιο θετική σε περίπτωση που «ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ της σταθερότητας και η σημερινή κυβέρνηση επιστρέψει μετά τις εκλογές» ενώ σημειώνει ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα. 

Από την πλευρά της, η Credit Suisse, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το Μάρτιο του 2015, περιορίζοντας την ανάκαμψη και περιπλέκοντας τις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι θα υποδήλωνε μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή προσέγγιση σε σχέση με έναν συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Παράλληλα εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό, με μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει νέα συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ σε σχέση με ένα πιο ριζοσπαστικό σενάριο, όπως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η Credit Suisse προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμβιβαστεί με ένα μειωμένο επίπεδο επιτροπείας και όρων, με κάποιου τύπου πρόγραμμα, όπως η προληπτική γραμμή στήριξης. 

Εν μέσω της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας, των σεναρίων πολιτικής αστάθειας λόγω προεδρικής εκλογής, αλλά και εξόδου από το Μνημόνιο, η Ελλάδα επιστρέφει για τα καλά στο επίκεντρο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, ας ελπίσουμε ότι θα είναι για καλό.