Κατέβάστε ΔΩΡΕΑΝ το NEWPOSTER 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε φάση περιδίνησης βρίσκεται η ελληνική Κεντροδεξιά, η οποία βιώνει μια εσωτερική κρίση ταυτότητας, ενώ έχει διαρρήξει τις παραδοσιακές συμμαχίες της με αποτέλεσμα να απωλέσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, βασικούς της πυλώνες, όπως τμήμα της Εκκλησίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους μικρομεσαίους.

Η κρίση στην ελληνική Κεντροδεξιά είναι μακροχρόνια και επιδεινώθηκε την εποχή του μνημονίου και ειδικά από το 2012 και την ψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία του δεύτερου μνημονίου και τη στήριξη στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Πολλοί μιλάνε για ένα «φθαρμένο προϊόν» με βαθιές παθογένειες και έχουν ως σημείο αναφοράς ακόμα το 18,5% του Μαΐου του 2012, διότι από τότε ουσιαστικά τριχοτομήθηκε η ΝΔ και δόθηκε πάτημα στο μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η άλλοτε πολυσυλλεκτική δύναμη της Κεντροδεξιάς δεν υφίσταται και είναι χαρακτηριστικό ότι το 9-10% των ψηφοφόρων της μετακινήθηκε στη Χρυσή Αυγή, κάποιοι άλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για πολλά στελέχη ότι πλέον είναι ένα κόμμα με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων ψηφοφόρων.

Το κρίσιμο στοιχείο για την αποδυνάμωση της ελληνικής Κεντροδεξιάς ήταν η αδυναμία της ΝΔ, λόγω του μνημονίου να υπερασπιστεί αστικά και μικροαστικά συμφέροντα και κατ' επέκταση τους μικρομεσαίους και άρα έχασε πολύτιμους συμμάχους.

Επίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, με τη σημαντική μείωση των αποδοχών που υπέστησαν οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, απομάκρυναν πολλούς από τη ΝΔ, ενώ και η Εκκλησία είδε να αμφιταλαντεύεται η άλλοτε σύμμαχος Δεξιά.

Και μόνο η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιον Όρος και ο τρόπος που αντέδρασε τμήμα της Εκκλησίας, που είδε θετικά την κίνησή του, τάραξε τα νερά. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έκανε στροφή και δέχθηκε τις αιτιάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών στο αντιρατσιστικό. Η επιλογή 38 βουλευτών να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό, όπως και το μέτωπο 7 μητροπολιτών κατά της κυβέρνησης ταρακούνησαν το σύστημα στο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς ένιωσε την ανάγκη να τηλεφωνήσει στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και να τον διαβεβαιώσει πως θα γίνουν οι αλλαγές που πρέπει (σ.σ. για αναφορά και στις γενοκτονίες) και πως δεν θα προωθηθεί η διάταξη για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η κρίση στις σχέσεις ΝΔ και Εκκλησίας, παρά τις εκατέρωθεν κινήσεις και το χαμήλωμα των τόνων είναι εμφανής. Η εποχή που ο Κώστας Καραμανλής είχε μια ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία με το μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον οποίο και στήριξε στην αναμέτρηση με τον Κώστα Σημίτη για τις ταυτότητες, υπογράφοντας δημόσια στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας, πέρασε ανεπιστρεπτί.

Σημαντικό πλήγμα αποτέλεσε για τη σημερινή Κεντροδεξιά και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που αποτελεί και πλήγμα στον πυρήνα της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Η ΝΔ με τη φορολόγηση των ακινήτων έφερε σε πολύ δύσκολη θέση, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους της, που είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ -ξεχνώντας το παλιό προβοκατόρικο σύνθημα «θα έρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια»- να υπερασπίζονται την ατομική ακίνητη περιουσία.

Ακόμη η επίθεση δια της τρόικας στο δημόσιο ήταν ένα σαφές κτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Κεντροδεξιάς, καθώς η ΝΔ  συγκροτήθηκε ιδρυτικά ως το κατεξοχήν κόμμα του κράτους, με δόσεις φιλελευθερισμού, αρκεί κανείς να ανατρέξει στην ιδρυτική διακήρυξη.

Επί των ημερών του μνημονίου και άρα και της πίεσης της ΝΔ κατέρρευσαν οι ιδεολογικές εγκλήσεις και οι συμβολικές ταυτίσεις, που συμπυκνώνονται στο κλασικό τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία- οικογένεια, που είχαν καλλιεργηθεί με πολύ κόπο. Αυτό το τρίπτυχο συσπείρωνε τη συντηρητική κοινωνική βάση της ΝΔ και οι κινήσεις της σημερινής ηγεσίας δοκιμάζουν την ιδεολογική και πολιτική συνέπεια της και ενισχύουν την αποσύνθεσή της αλλά και ρηγματώνουν τα ιδεολογικά της θεμέλια.

Αναμφίβολα δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κρίση της ελληνικής Δεξιάς είναι ταυτόσημη με αυτή του ΠΑΣΟΚ που χαροπαλεύει εκλογικά και πολιτικά, αλλά δεν είναι αμελητέα η ήττα του 2012, όπου η ΝΔ συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό, όχι μόνο στην ιστορία της, αλλά στην ιστορία της Δεξιάς στην Ελλάδα.

Σήμερα, το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ, όπως το παραδέχονται πληθώρα στελεχών της, είναι ο γεωγραφικός, κοινωνικός, πολιτικός και ιδεολογικός κατακερματισμός και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει τη ρηγμάτωση των θεμελίων της, είναι ότι υποστηρίχθηκε μαζικά στις τελευταίες εκλογές από τις κοινωνικές-οικονομικές κατηγορίες του μη ενεργού πληθυσμού, δηλαδή συνταξιούχοι και νοικοκυρές που παραδοσιακά είναι πιο συντηρητικές, αλλά και οι ψηφοφόροι της επαρχίας και κυρίως οι αγρότες, ενώ μειώνεται η δύναμή της σε μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους, όπου κυριαρχούσε παραδοσιακά.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι λόγω της φορολογίας στα ακίνητα και του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ καταγράφεται και σημαντικό πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο, ενώ το εκλογικό της ακροατήριο είναι πλέον αρκετά γερασμένο και έχει αδυναμία διείσδυσης στις νεότερες ηλικίες.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη πολλοί εντός της ΝΔ μιλάνε για την ανάγκη επανασυσπείρωσης της Κεντροδεξιάς, λέγοντας ότι εάν συνεχισθεί η διαπιστωθείσα φθίνουσα τάση και η διαρκής ενσωμάτωση παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων στη Χρυσή Αυγή, θα εκλείψει ο πρωταγωνιστικός της ρόλος. Και μάλιστα πολλοί ονειρεύονται την ανασύσταση της Κεντροδεξιάς με όρους αντίστοιχους εκείνων που έφεραν στο προσκήνιο τον Ελληνικό Συναγερμό και τον Αλέξανδρο Παπάγο στην πρωθυπουργία.