current views are: 3

18 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:01

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει πίσω της μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας»

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 09:01’
αρθρο-newpost

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η «πολιτική Σαμαρά δεν έφερε ούτε την έξοδο στις αγορές, ούτε την έξοδο από τα μνημόνια». Κλιμακώνοντας την επίθεση του κατά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για ένα «άθλιο σχέδιο που εφαρμόστηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια και οδήγησε στην εξαθλίωση».

«Αν σπείρεις τη φτώχεια και την εξαθλίωση, η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα χυδαίο, απροκάλυπτο ψέμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχει «καμία θετική συνέπεια από την καταστροφή».

Επίθεση στην κυβέρνηση

«Η εκτίμηση μας επιβεβαιώνεται» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «η φούσκα των τελευταίων χρόνων έσκασε και αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα».

«Ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, και τρία ταξίδια – στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον- στάθηκαν αρκετά για να δείξουν ότι είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο. Τώρα έχουμε περισσότερη φτώχεια, μεγαλύτερο χρέος και μεγαλύτερη εξάρτηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Αντέκρουσε τις επικρίσεις της κυβέρνησης ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναταραχή στις αγορές, κάνοντας λόγο για «φθηνή δικαιολογία».

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, «οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό όσο σκληρή κι αν είναι. Η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει πίσω της μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν μπορεί πια να συγκαλύψει ή να εξωραΐσει αυτή την εικόνα. Η πραγματική εικόνα της χρεωκοπίας είναι πρώτα από όλα, όλη αυτή η απόγνωση και η δυστυχία που βλέπουμε να εξαπλώνεται».

Στρέφοντας στο βλέμμα του στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο τόνισε: 

«Δεν τους απασχολεί η επόμενη μέρα. Το μόνο που ξέρουν είναι να διαχειρίζονται επικοινωνιακά τις αγωνίες του λαού μας. Το μόνο που τους νοιάζει, να παρατείνουν τη παραμονή τους στις καρέκλες της εξουσίας. Δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους μακριά από την εξουσία. Και επειδή διαισθάνονται ότι δε θα έχουν επόμενη μέρα, ούτε στα ίδια τα κόμματά τους, για αυτό και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα».

Ταυτόχρονα διαμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.

Όπως είπε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «ένα κοστολογημένο και λεπτομερώς επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα τη σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο βραχνά του χρέους».

«Δε κρύβουμε εμείς το μείζον ζήτημα του χρέους κάτω από το χαλί» είπε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο δε τολμά να αρθρώσει λέξη αλλά δεσμεύεται για όλα τα προαπαιτούμενα και στο κρίσιμο ζήτημα του χρέους, διακηρύσσει τη βιωσιμότητά του. Παραδέχεται την απροθυμία της να διαπραγματευτεί».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. «Όσο ισχυρότερη εντολή λάβουμε, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική μας θέση» είπε χαρακτηριστικά. 

Για τις συναινέσεις και την προεδρική εκλογή

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη της χώρας, η μόνη δύναμη σταθερότητας» και αναφέρθηκε στην δημοσκοπική άνοδο του κόμματος. 

«Είμαστε έτοιμοι να χαράξουμε έναν νέο δρόμο, μακριά από την σημερινή πολιτική που μόνο αδιέξοδα και κοινωνική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει» είπε και συνέχισε τονίζοντας πως «βάζουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο, την δημοκρατία και τους κανόνες της».

«Έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα και σχέδιο διεξόδου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως γύρω από αυτό «επιδιώκουμε μια ευρύτατη εθνική, κοινωνική και πολιτική συνεννόηση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δυναμώνει ενσωματώνοντας πολιτικά μόνο την ψήφο της διαμαρτυρίας και της κοινωνικής κατακραυγής. Αλλά συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, θετικά και ενεργά, με την πολιτική προοπτική μιας μεγάλης, ιστορικής κοινωνικής αλλαγής» τόνισε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα ενότητας στις «προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις».

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μίας νέας εθνικής πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας «ως αφετηρία όμως ενός νέου συσχετισμού που θα προκύψει από τις εκλογές στη βάση της λαϊκής εντολής να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανόρθωσης, έξω από τους καταναγκασμούς και τα τελεσίγραφα των δανειστών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το δίλημμα «ή με τα Μνημόνια και την κρίση, ή με τον λαό και την διέξοδο» και κάλεσε «τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση».

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα σε τέτοιες στιγμές να παίζει πολιτικά παιχνιδάκια πάνω στην πλάτη του λαού» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τροφοδοτεί σενάρια κρατώντας αμφίσημη στάση».

«Χωρίς να αποκλείουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εκλογή για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ορόσημο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που χρειάζεται για να συνεχίσει τον καταστροφικό της δρόμο».

«Η κυβέρνηση» όπως επεσήμανε, «δεν διαθέτει πλέον την δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίσει να καταστρέφει την χώρα».

Απηύθυνε νέο κάλεσμα προς το ΚΚΕ, λέγοντας πως «την ώρα που ανοίγουν οι προϋποθέσεις να σηκώσει ο λαός κεφάλι, (…), μας είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή. Να ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις».

Για τη διεθνή συγκυρία 

Αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία και στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ουκρανία, τόνισε πως οι «εστίες έντασης και κρίσεις να αναζωπυρώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης μιας ανεξάρτητης, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».


σχετικα αρθρα