Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Πάνω του φαίνεται ότι παίρνει το θέμα των ανεξάρτητων βουλευτών ο Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να εκλέξει η σημερινή Βουλή πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επαφές που είναι σε εξέλιξη μέσω των στενών του συνεργατών καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα απτό αποτέλεσμα και η απόφασή του είναι να προχωρήσει ο ίδιος σε προσωπικές επαφές με τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Άλλωστε, χρειάστηκε μία μόνο συνάντησή του με τον Νικήτα Κακλαμάνη για να επιστρέψει ο τελευταίος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Οι επαφές προσέγγισης που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τους κ. Λαζαρίδη και Σταμάτη δεν έχουν αποδώσει καρπούς και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλάβει ότι το μοναδικό ισχυρό χαρτί που διαθέτει είναι το πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα αφού μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συνομίλησε με τη Χρυσούλα Γιαταγάνα και τον Κώστα Γιοβανόπουλο, αλλά και με τους Χρήστο Αηδόνη και Νικήτα Κακλαμάνη.

Και μπορεί από αυτήν την ολιγόλεπτη συνομιλία να πείστηκε μόνον ο Νικήτας Κακλαμάνης , ωστόσο συνομιλητές του πρωθυπουργού έλεγαν ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και οι ανεξάρτητοι βουλευτές έδειξαν διάθεση στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά​.

Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την διάθεση των ανεξάρτητων βουλευτών να συνομιλήσουν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι είναι ότι σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους οι κ. κ. Γιάννης Κουράκος και ο Γιώργος Κασαπίδης εκδηλώνουν αυτή τους την επιθυμία υπό την προϋπόθεση αυτές οι συναντήσεις να γίνουν θεσμικά και χωρίς σκιές και υπονοούμενα .

Μάλιστα ο κ. Κασαπίδης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει επίσημα και όχι πίσω από κλειστές πόρτες έναν διάλογο με την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.

Γι' αυτόν τον λόγο και στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται ήδη εισηγήσεις να πυκνώσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή και να έχει περισσότερες συνομιλίες με την συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών .

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και έχουν ήδη χωριστεί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού σε τέσσερις κατηγορίες

  • Πρώτη: Είναι εκείνοι οι βουλευτές που ήδη με δηλώσεις τους φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πριν την προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ .Αυτή κατηγορία των βουλευτών δείχνει χαμένη για το Μαξίμου που ήδη τους θεωρούν βουλευτές της αντιπολίτευσης.
  • Δεύτερη: Είναι οι βουλευτές που ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά ούτε και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, η Ραχήλ Μακρή και ο Μάρκος Μπόλαρης.
  • Τρίτη: Αυτήν την ομάδα αποτελούν οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αλλά και μερικοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων που δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους αφού οι πρόσφατες δηλώσεις τους είναι διφορούμενες. Ανάμεσά τους ο Σπύρος Λυκούδης ο Βασίλης Οικονόμου ο Γρηγόρης Ψαριανός η Κατερίνα Μάρκου ο Βασίλης Καπερνάρος, η Μίκα Ιατρίδη ο Βύρων Πολύδωρας και ο Γιώργος Νταβρής

    Στους βουλευτές αυτούς εντάσσεται και ο Πέτρος Τατσόπουλος ο οποίος ναι μεν ζητά το μίνιμουμ της συνεννόησης για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά επιμένει να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην θέση του για τον πρόεδρο.
  • Τέταρτη: Βουλευτές όπως ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας που θα μπορούσαν να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά επειδή άνηκαν στην Χρυσή Αυγή θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην κυβέρνηση.