Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα ημερίδας του κόμματος για την Υγεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι «θυσίες πέντε ετών μπορούν να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες».

Σχολιάζοντας την αναταραχή στις αγορές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «όλα όσα βλέπουμε είναι ο κίνδυνος της χώρας» και διερωτήθηκε τι θα συμβεί αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, γίνουν εκλογές και προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας Τσίπρα-Καμμένου.

Σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε «προανάκρουσμα» την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Στην καλύτερη περίπτωση θα αποδειχθεί μια πολιτική απάτη, αλλά υπάρχουν και τα σενάρια της απόλυτης καταστροφής, της ακύρωσης των θυσιών του λαού, γιατί δεν θέλει πολύ να καταρρεύσει το σύστημα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αλαλάζει, επιχαίρει» για την αντίδραση των αγορών σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Γιατί ζητωκραυγάζουν; Επειδή διαψεύδονται όλα όσα επαγγέλλονται για τη δική τους κυβερνητική πορεία; Επειδή βλέπουμε σκηνές από το μέλλον; Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να μιλήσει για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, οι ίδιοι που μιλάνε για λεβέντική και τσαμπουκαλίδικη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη;»

Σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, παρατήρησε:

«Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι τους τρέμουν. Ότι θα πείσουν ή θα υπνωτίσουν με τη γοητεία τους, τους Ευρωπαίους συνομιλητές κι επειδή η Ελλάδα θα γίνει το Κούγκι της Ευρώπης, θα υποκλιθούν και θα αποδεχθούν λύσεις, κάτι που δεν κάνουν σε εμάς».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια θα γίνει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε εξάλλου πως η χώρα «χρειάζεται εθνική σταθερότητα, χρειάζεται εθνική πολιτική συναίνεση».

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, λέγοντας πως έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του στις κάλπες, αλλά αυτή τη φορά γνωρίζει τι συμβαίνει:

«Δεν θέλουμε να του κουνάμε το χέρι ως δάσκαλοι. Οι λαοί δικαιούνται να κάνουν τις επιλογές τους, αλλά και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια. Θέλουμε μια κυβέρνηση προοδευτική, όχι ψευδοπροοδευτική, ανεύθυνη και επικίνδυνη. Θέλουμε προοδευτικές λύσεις στη βάση τη αλήθειας και της ευθύνης, με όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού τόξου. Ο λαός θα αποφασίσει να θέλει να είναι το ΠΑΣΟΚ ο εγγυητής της προοδευτικής στρατηγικής. Μπορεί να γίνει και η δημοκρατική επιλογή του αδιεξόδου, αλλά κανείς πολίτης δεν μπορεί να πει δεν είδε, δεν έμαθε, δεν ήξερε. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα γίνει το ΠΑΣΟΚ ουρά η καρικατούρα αδιέξοδων επιλογών».

Ο κ. Βενιζέλος παρομοίασε με τη Λερναία Υδρα τα προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν για τη χώρα. «Έχουμε να παλέψουμε με μια Λερναία Υδρα. Συνεχώς έχουμε και νέα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πολλοί το κατηγορούν για «προδοσία αρχών και αξιών», αλλά δεν συνειδητοποιούν το μεγάλο έργο που έχει προσφέρει στη χώρα. Παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε επί δεκαετίες την αντίληψη του κρατισμού, τις πελατειακές σχέσεις και τον ρόλο του κόμματος ως μηχανισμού που διευθετεί προσωπικά ή μικροκλαδικά προβλήματα, αλλά παρατήρησε πως λησμονιούνται μεγάλες κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως το ΕΣΥ.

Άσκησε κριτική σε πρώην στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν αντιμνημονιακές λύσεις και τους κάλεσε να αναλογιστούν πως θα τους φερθεί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Κατηγόρησε κάποια στελέχη ότι «οπορτουνίζουν με χαρακτηριστική αναξιοπρέπεια, αυτοί που έγιναν ότι έγιναν μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης,τους πήρε νέα παιδιά, άμαθα και αμούστακα και τους έκαναν παράγοντες του δημοσίου βίου ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ».

Χωρίς να κατονομάσει μίλησε και για «κάποιους που έχουν εγκαταλείψει την παράταξη και δεν τηρούν τον απαράβατο κανόνα του παραβάν, που αγωνίστηκαν για άλλα κόμματα, για άλλα ψηφοδέλτια, που έχουν προ πολλού διαχωρίσει τη θέση τους, και αξιώνουν να έχουν λόγο για το ΠΑΣΟΚ».