Την αυτοδυναμία θέτει ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα και αύριο.

Στην εισήγηση γίνεται εξάλλου λόγος για νέο άνοιγμα προς το ΚΚΕ, τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, τις οικολογικές δυνάμεις και άλλες πολιτικές κινήσεις.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας θεωρείται εφικτός στην εισήγηση και επισημαίνεται ότι «η ίδια η ζωή απόδειξε πόσο ιστορικά σημαντικό είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» καθώς:

  • Δημιούργησε στο πολιτικό σύστημα το φόβο ότι η ανατροπή είναι πιθανή.
  • Διέψευσε σε διεθνές επίπεδο τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως έχει την απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη.
  • Δημιούργησε την ελπίδα στην κοινωνία πως με τη δική της θέληση η αλλαγή είναι δυνατή.
  • Ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κυρίαρχο πόλο συσπείρωσης των κοινωνικών στρωμάτων που ασφυκτιούν, αγανακτούν, επιζητούν ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και ελπίζουν.

Η εισήγηση επαναλαμβάνει το αίτημα για «εκλογές το συντομότερο δυνατό», που «θα αναδείξουν κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των κοινωνικών και πολιτικών συμμάχων του».

Άνοιγμα προς... πάσα κατεύθυνση

Σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, απευθύνεται προς πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις «να παραμερίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης».

Ειδικότερα όπως αναφέρει η εισήγηση:

«Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ, όχι παραγνωρίζοντας τις πολλές και σημαντικές μας διαφορές, αλλά αξιολογώντας ως πιο σημαντική την ιστορική ευθύνη της αριστεράς να εκφράσει την πλειοψηφία του λαού που πλήττεται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική.

Απευθυνόμαστε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί θεωρούμε ότι η συμπόρευσή μας στα κινήματα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια και η κοινή μας βούληση να ανατρέψουμε τα μνημόνια, είναι σημαντικότερη από τις διαφορές που έχουμε, κυρίως στο θέμα της Ε.Ε.

Απευθυνόμαστε στο χώρο της Οικολογίας που έχει ταχθεί σαφώς στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο και, επιπλέον, αναδεικνύουν ιδιαίτερα μία εξαιρετικά σημαντική και για μας οπτική, αυτή της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Απευθυνόμαστε, στις πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους που συναντηθήκαμε προεκλογικά στην στήριξη της υποψηφιότητας του Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της δεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής».

Περιφερειακές συνδιασκέψεις

Αναφορά γίνεται και στις περιφερειακές συνδιασκέψεις. Εκεί θα τεθεί προς διαβούλευση το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη και το ειδικό περιφερειακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης στα πλαίσια του συνολικού σχεδίου οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της χώρας, αναδεικνύοντας τις βασικές ανάγκες και πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Στις συνδιασκέψεις θα προσκληθούν να συμβάλλουν με τις απόψεις τους εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων, των κινημάτων, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες .

Ειδικός στόχος σε αυτή την προσπάθεια έχει η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, η εγγραφή νέων μελών, η ίδρυση νέων οργανώσεων, το άνοιγμα νέων γραφείων και στεκιών και η καταγραφή του δικτύου υποστηρικτών.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ανά νομό και ανά δήμο ένα νέο πλάνο λαϊκών συνελεύσεων και μικρών συγκεντρώσεων με θέματα κυρίως τα προβλήματα της συγκυρίας και τις βασικές δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για την συγκρότηση «λιστών στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν να δούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας. Η συμμετοχή και η εγγραφή στο κατάλογο τους δεν δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις πολιτικού ή πρακτικού χαρακτήρα. Δεν αποφασίζουν για εσωτερικά ζητήματα και συμμετέχουν μόνο σε δράσεις με βάση τον προγραμματισμό της οργάνωσής τους.

Σε εκλογική ετοιμότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τις εκλογές και στο πλαίσιο αυτό, η εισήγηση προτείνει:

  1. Συγκρότηση Επικοινωνιακού Επιτελείου με συμμετοχή από το Γραφείο Τύπου, το Οργανωτικό Γραφείο, το Τμήμα Επικοινωνίας, τη Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος και τον πολιτικό σχεδιασμό.
  2. Ενεργοποίηση στο μέγιστο βαθμό των ΟΜ με συγκροτημένο εξωστρεφές πλαίσιο δράσης και φροντίζουμε από τώρα να λύσουν πρακτικά ζητήματα με πρώτο αυτό των εκλογικών αντιπροσώπων.
  3. Προετοιμασία για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας φροντίζοντας να εκφράζουν την κοινωνική και πολιτική αντίσταση απέναντι στην μνημονιακή βαρβαρότητα, αλλά και την πλατιά συμμαχία για την εφαρμογή και την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του προγράμματός μας.

Στήριξη στην Κύπρο, ανησυχία για τα Βαλκάνια

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις γεωπολιτικές εξελίξεις και εκφράζεται η ανησυχία για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, η «Ελλάδα περιβάλλεται από ένα ολοένα αυξανόμενο εθνικισμό στα Βαλκάνια και προσθέτει ότι στην Αλβανία και στην FYROM, αλλά και στην Βουλγαρία ο αλυτρωτισμός αποτελεί, δυστυχώς, μέρος μιας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, που βρίσκει έδαφος και σε κύκλους των επίσημων κρατών».