«Θέση αρχής του ΚΚΕ είναι να μη συμμετάσχει με θετική η αρνητική ψήφο στην στήριξη του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δεν αφορούν το ΚΚΕ «τα παζάρια και οι συναλλαγές που εξελίσσονται μεταξύ των άλλων κομμάτων, ούτε το εκάστοτε πρόσωπο του υποψήφιου, ούτε η άσκηση πίεσης μέσω αυτής της διαδικασίας για συντήρηση της εκλογολογίας».

«Ο λαός να μην παρακολουθεί ως απλός θεατής, αλλά να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων με τη συμμετοχή του στους αγώνες, με την αναγέννηση του κινήματος, με αλλαγή των συσχετισμών, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές, όποτε γίνουν» είπε.

Σχετικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί απόπειρας εξαγοράς και χρηματισμού βουλευτών, είπε ότι όσο αποκαλύπτεται πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται την στρατηγική της ΕΕ και της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, τόσο θα φουντώνει ο καβγάς για το «πάπλωμα».

«Αν έχουν, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, ας δώσουν στοιχεία ο ένας για τον άλλο, από ποιον χρηματίζεται ο ένας και από ποιον ο άλλος» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Στην ερώτηση αν το ΚΚΕ προβληματίζεται από τον κίνδυνο λεηλασίας της εκλογικής του βάσης, καθώς «στη συνείδηση του εκλογικού σώματος έχει αρχίσει να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σημάνει μια ιστορική νίκη της αριστεράς», είπε ότι «στη συνείδηση του εκλογικού σώματος εμπεδώνεται κυρίως η αντίληψη να φύγουν αυτοί που κυβερνούν και μας έφεραν σε αυτό το χάλι και ας έρθει όποιος να ‘ναι, μήπως κάνει κάτι διαφορετικό.»

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας προσπαθεί να εξηγήσει στον λαό ότι με βάση την πείρα (και) του παρελθόντος και των «ραντεβού στα τυφλά» που έδινε, πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με την ΝΔ, πρέπει να διαμορφώσει κριτήρια για το πώς πρέπει να αγωνιστεί τι πρέπει να επιλέγει στην κάλπη, έτσι ώστε να γίνει αυτός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια πραγματικά γνήσια λαϊκή διακυβέρνηση που θα μας βγάλει από την κρίση σε όφελος του λαού και όχι πάλι των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους και όλες, χωρίς παρωχημένους προσδιορισμούς, όπως δεξιός, αριστερός, κεντρώος και έχοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού του το πώς ο λαός θα προσπεράσει την λογική της «ανάθεσης» σε «σωτήρες», και πως θα ανακτήσει συνολικά τις απώλειες του και όλα αυτά που «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν υπόσχονται.

Αναφορικά με τον «Α. Σαμαρά που σκίζει το μνημόνιο κάθε μέρα» και τον Α. Τσίπρα που «θα το καταργήσει με ένα άρθρο και ένα νόμο», ο κ. Κουτσούμπας είπε «όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν», αλλά για τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δε λένε κουβέντα. Το μνημόνιο, η τρόικα δίνουν την σκυτάλη στους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για όλους τους λαούς των χωρών της ΕΕ».