current views are: 1

18 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση17:40

Χαρδούβελης: Εθνικά επιζήμια η πολιτική αστάθεια στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης

Εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα ζητεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος κάνει λόγο για «αλλαγή σχέσης με το ΔΝΤ».

Δημοσίευση 17:40’
αρθρο-newpost

Εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα ζητεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος κάνει λόγο για «αλλαγή σχέσης με το ΔΝΤ».

Εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα ζητεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος κάνει λόγο για «αλλαγή σχέσης με το ΔΝΤ».

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News ο κ. Χαρδούβελης τονίζει πως «το Ταμείο είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα, όπως κάνει σε όλες τις χώρες στις οποίες προηγουμένως έχει δανείσει χρήματα».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές τόνισε πως η «Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια, δηλαδή ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μας με τους μέχρι σήμερα επίσημους δανειστές μας».

«Η αβεβαιότητα αυτή έγινε έκδηλη τελευταία και πάντοτε προεξοφλείται αρνητικά από τις αγορές. Η αγορά θα ανακάμψει όταν τα αίτια της αβεβαιότητας εκλείψουν» σημειώνει.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι «η πολιτική αστάθεια στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης», την οποία χαρακτηρίζει «εθνικά επιζήμια» και λέει:

«Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο».

Σε ότι αφορά στη γραμμή πίστωσης που προτείνουν οι δανειστές ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως «είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης. Έχουμε τους εναπομείνατες -μετά τα stress test- πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας […]. Αυτά είναι χρήματα που έχουν ήδη δοθεί από τους Ευρωπαίους και θα μπορούσαν να χρησιμοποιθούν ως απόθεμα».

«Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης. Μόνο με αξιοπιστία μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την ανεξαρτησία μας», υποστηρίζει παράλληλα.

Σχετικά με το χρέος εξηγεί ότι «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης βρίσκεται μπροστά μας και θα έρθει μόνο ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Όπως διαμηνύει, αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα αρχίσει η συζήτηση.

Για τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί ότι «δεν θα βρεθούμε προ σημαντικών εκπλήξεων. Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά οργανωμένες».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προειδοποιεί πως «η δυναμική που αναπτύσσεται στο οικονομικό πεδίο απαιτεί πολιτική σταθερότητα ώστε να διατηρηθεί. Δεν είναι δύσκολο, αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, να χάσουμε σε λίγους μήνες όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό δεν έχω σταματήσει να ζητώ συναίνεση στα μεγάλα θέματα».

Για τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά επισημαίνει πως είναι «εξαιρετική, ουσιαστική και αποτελεσματική» και προσθέτει:

«Αν υπήρχε έλλειψης εμπιστοσύνης ή ”χημείας”- όπως κάποιοι σκοπίμως αναπαράγουν για δικούς τους λόγους- θα το είχα αντιληφθεί. Είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Σαμαράς με τους ρυθμούς που δουλεύει, την ιδιοσυγκρασία του και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει, επίσης δεν ασχολείται με την παραπολιτική φιλολογία».

Για τη σχέση του με τον Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Χαρδούβελης λέει ότι η σχέση του με τον «φίλο μου Γιάννη Στουρνάρα» είναι «παλαιά και σταθερή». «Εκτιμώ την προσπάθεια που έκανε να μην εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα».


σχετικα αρθρα