Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Στροφή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κάνει η ελληνική κυβέρνηση αφού το «χαστούκι» από τις αγορές στην ιδέα ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές χωρίς προηγουμένως να έχουν κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα έδωσε ένα καλό μάθημα στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Η δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαμαρά για τις αποτυχημένες κινήσεις των τελευταίων ημερών μεταφράστηκε σε εντολή για αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση αλλά και αυστηρές συστάσεις προς το οικονομικό επιτελείο για ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost ζήτησε έναν ακόμη γύρο ενημέρωσης από όλους τους υπουργούς που βρίσκονται σε επαφή με την τρόικα και θα έχει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και επαφές μαζί τους.

Στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού έλεγε «το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης δεν είναι οι δηλώσεις στήριξης της οικονομίας. Είναι η ολοκλήρωση με θετικό πρόσημο της αξιολόγησης από την τρόικα».

Και εκεί ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες αφού στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν δηλώνεις προσηλωμένος στους στόχους σου δεν μπορεί να αδιαφορείς  για την πορεία των προαπαιτουμένων και των ανοιχτών ζητημάτων με την τρόικα.

Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα της συνάντησης του ίδιου του πρωθυπουργού με την τρόικα η οποία όμως απορρίφθηκε πολύ γρήγορα καθώς θα  φαινόταν ως κίνηση πανικού κάτι που δεν επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου που επιδίδεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγορών και ηρεμίας στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Αντί αυτής της συνάντησης το σενάριο που εξετάζεται είναι μια διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητάει λήξη της αξιολόγησης με θετικό πρόσημο πάση θυσία και χωρίς καμία παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει εμπράκτως ότι είναι στοχοπροσηλωμένη στην διαπραγμάτευση» τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο newpost.

Επόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μια «εκστρατεία καθημερινότητας» και οι εισηγητές αυτής της πρότασης ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά μια ακόμη διυπουργική αυτή τη φορά με τα παραγωγικά υπουργεία για να σχεδιαστεί μια εννιαια γραμμή συντονισμένων δράσεων που θα αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Έναρξη αυτής της «εκστρατείας καθημερινότητας» θα γίνει από την ημέρα που θα ανακοινωθούν οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αναμένεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.