Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερή ενέργεια για το χρέος, αλλά η κυβέρνηση της αριστεράς θα θέσει θέμα χρέους και θα καταργήσει του μνημονιακούς νόμους, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή.

Μιλώντας στην εκπομπή του Σπύρου Μάλλη στον ΣΚΑΪ ο κ. Κοντονής έιπε ότι «η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε αποικία χρέους» και πως «υπάρχει δομικό πρόβλημα στη λειτουργία της ευρωζώνης».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, όπως και για την αναταραχή στις αγορές, κάνοντας λόγο για «λεονταρισμούς και παλικαρισμούς».

«Είδαμε πώς μπορεί να εκτροχιαστεί η ελληνική οικονομία έτι περαιτέρω επειδή ακολουθεί η κυβέρνηση λάθος πολιτική» τόνισε. Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδράσει από τη φυλακή του μνημονίου κρατώντας τις αλυσίδες που τη δένουν με τα μνημόνια». 

«Πυρήνας του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας είναι η επέμβαση στο χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης» υποστήριξε ακόμα.

Κόντρα με Κύρτσο

«Το χρέος δεν κουρεύεται, μπλοφάρετε και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό. Έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα γίνει απομείωση του χρέους στην Ευρώπη, και οι άλλοι (σ.σ εταίροι) θέλουν διαρθρωτικές αλλαγές που εσείς δεν τις θέλετε» απάντησε στον κ. Κοντονή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και πρόσθεσε:

«Κανείς δεν δέχεται κούρεμα του χρέους στην Ευρωβούλη. Μην μας δουλεύει η Λαγκάρντ, θέλει κούρεμα των ευρωπαίων εταίρων, αλλά όχι του Ταμείου (...) ο καθένας ζητάει κούρεμα για του διπλανού το χρέος».

«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα υπογραφέντα όπως απελευθέρωση αγοράς εργασίας, επικουρικές συντάξεις, μείωση δημόσιων υπαλλήλων, γιατί ειδάλλως μειώνεται η αξιοπιστία μας» προειδοποίησε ο ευρωβουλευτής. 

«Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βγει από το μνημόνιο» παραδέχθηκε ο κ. Κύρτσος, προσθέτοντας ότι νέα επιτήρηση σίγουρα θα υπάρξει. «Η εποπτεία είναι θεσμοθετημένη και σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΕ όποιος διαφωνεί πρέπει να φύγει» παρατήρησε.