«Όλο πιο επιτακτικός δρόμος για τη διάσωση της χώρας, είναι η προοδευτική ανατροπή, η οποία αποτελεί και τη μόνη εγγύηση για διέξοδο και τη σταθερότητα για τα λαϊκά συμφέροντα», υποστήριξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στην στάση του κόμματός του, σημείωσε ότι το μήνυμα για την Αριστερά από την πρόσφατη υπεραντίδραση των αγορών είναι ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, προγραμματική και κινηματική αντεπίθεση. «Όπως χρειάζεται μια ακόμα πιο ουσιαστική προετοιμασία και ένα πιο επεξεργασμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει, σε κάθε περίπτωση, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών αλλά και των κατεστημένων ευρωπαϊκών κέντρων, με στόχο την συνεπή υλοποίηση του προγράμματος της» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό θεωρώντας τον υπεύθυνο για την ένταση των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα τονίζοντας ότι «η αναταραχή των αγορών στη χώρα μας υπήρξε σφοδρότερη εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά την ανώμαλη προσγείωση και παράδοση της, εισέρχεται σε μια νέα φάση της μνημονιακής της περιπέτειας εξίσου βασανιστική με την πρώτη».

«Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, πρώτα απ΄όλα στην Ευρωζώνη, είναι απότοκος των νέων δυσμενών οικονομικών εξελίξεων καθώς η οικονομική κρίση υποτροπιάζει με ιδιαίτερη ένταση στις χώρες του ευρώ και συνοδεύεται από μια βαθιά πολιτική κρίση, με χαρακτηριστικές τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ακόμα και στον πυρήνα των μεγάλων ιδρυτικών χωρών της. Αυτή η νέα επιδείνωση, είπε, αναδεικνύει τις πελώριες αντιφάσεις και τα ογκούμενα αδιέξοδα του ευρωζωνικού συστήματος, ενώ το ευρωπαϊκό κατεστημένο, πρώτα απ΄όλα της Γερμανίας, επιχειρεί να απαντήσει στην κρίση με περισσότερη λιτότητα, ευρύτερες απορρυθμίσεις και πιο σκληρή αντιδημοκρατική κηδεμόνευση χωρών και λαών, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια» δήλωσε.

«Συνεργασία κατ'αρχάς με με δυνάμεις της Αριστεράς»

Σχετικά με την πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πάντα θετικός σε συνεργασίες και διευκρίνισε: «Αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Η γενική κατεύθυνση μας όμως για συνεργασίες δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας. Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζονται στη βάση της αξιοπιστίας προς το λαό, χωρίς μνημονιακές ευθύνες καθώς και στη βάση του πολιτικού και προγραμματικού ριζοσπαστισμού».