current views are: 6

20 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση18:42

Η «γεωγραφία» του ιού Έμπολα: Από το ξέσπασμα της επιδημίας μέχρι σήμερα

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει λάβει ο ιός Έμπολα, με τις κυβερνήσεις να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν προσπάθειες αναχαίτισης της χειρότερης επιδημίας του θανατηφόρου ιού.
 

Δημοσίευση 18:42’
αρθρο-newpost

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει λάβει ο ιός Έμπολα, με τις κυβερνήσεις να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν προσπάθειες αναχαίτισης της χειρότερης επιδημίας του θανατηφόρου ιού.
 

Γράφει η Ντία Μούλου

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει λάβει ο ιός Έμπολα, με τις κυβερνήσεις να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν προσπάθειες αναχαίτισης της χειρότερης επιδημίας του θανατηφόρου ιού.

Με τον κατάλογο των νεκρών να μεγαλώνει με την ημέρα, οι αρμόδιες διεθνείς αρχές αναζητούν τη λύση, που θα οδηγήσει στον περιορισμό και την αντιμετώπιση της επιδημίας. Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του ιού υπολογίζονται σε περισσότερα από 9.000, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 4.500. 

Ταυτόχρονα, οι δυσοίωνες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στα μαστιζόμενα από την επιδημία κράτη της δυτικής Αφρικής ενδεχομένως να καταγράφονται έως και 10.000 νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα. Προς το παρόν, το σοβαρό πρόβλημα εστιάζεται σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, όπου οι επιδημιολόγοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η επιδημία συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. 

Στην Ευρώπη, έως και την Παρασκευή είχαν καταγραφεί περίπου 10 ασθενείς με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα συμπτώματα Έμπολα, οι οποίοι είχαν επιστρέψει κατόπιν παραμονής τους σε αφρικανικές χώρες, ενώ υπήρξε και μία δευτερογενής περίπτωση στην Ισπανία, μιας νοσηλεύτριας που ήρθε σε επαφή με ασθενή.

Όντας σε ετοιμότητα, τα κράτη της Ευρώπης και οι υγειονομικές αρχές έχουν ρίξει το βάρος τους στον έλεγχο των  ταξιδιωτών από τις χώρες της Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία στις πύλες εισόδου. Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει  την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, ενώ αναμένεται να εφαρμόσει και την «κάρτα εισερχόμενου επιβάτη», την οποία θα συμπληρώνουν οι επιβάτες πτήσεων με ανταπόκριση από τις πληγείσες χώρες της Αφρικής.

Η «γεωγραφία» του Έμπολα

Οι χώρες τις οποίες έχει «χτυπήσει» περισσότερο ο ιός Έμπολα μέχρι στιγμής είναι η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση του ΠΟΥ, σε αυτές τις χώρες εξ αρχής έγιναν πολύ σοβαρά λάθη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ιού, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

Επίσης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ,  αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων σε ορισμένες από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο, ο Έμπολα πλέον έχει εξαπλωθεί σε «περισσότερες συνοικίες, κομητείες και νομαρχίες» από ό,τι πριν από έναν μήνα.

25 Μαρτίου. Η επιδημία του Έμπολα ξεσπάει στη Γουινέα, στα σύνορα με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. 

31 Μαρτίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει πως η επιδημία πλέον είναι διεθνής, καθώς πέρασε και στη Λιβερία. 

27 Μαΐου. Ο ιός εξαπλώνεται και στη Σιέρα Λεόνε, με τις αρχές να θεωρούν πως τα χειρότερα πέρασαν.

27 Ιουλίου. Παρατηρείται «έκρηξη» της επιδημίας στη Σιέρα Λεόνε, ενώ εξαπλώνεται και στη Νιγηρία, όταν ο λιβεριανός διπλωμάτης Patrick Sawyer ταξίδεψε από τη Μονρόβια στο Λάγος.

9 Αυγούστου. Τα κρούσματα στη Νιγηρία, πυροδοτούν τον φόβο σε όλο τον κόσμο. Εμφανίζονται θανατηφόρα κρούσματα στην Ισπανία και τη Σαουδική Αραβία. Οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη Δυτική Αφρική. τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

17-20 Σεπτεμβρίου. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Σενεγάλη επιβεβαιώνει το πρώτο της κρούσμα Έμπολα, με αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση άμεσης ανάγκης. Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν η επιδημία δεν αναχαιτιστεί, τον Ιανουάριο μπορεί να κάνουμε λόγο ακόμη και για ένα εκατ. νεκρούς.

8 Οκτωβρίου. Επιβεβαιώνονται δύο κρούσματα Έμπολα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Έκτοτε, καθημερινά εμφανίζονται ύποπτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού, που θέτουν σε συναγερμό τις αρχές. Άλλα επιβεβαιώνονται και άλλα όχι, ωστόσο ο πανικός φαίνεται πως έχει κάνει την εμφάνισή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι πήγε στραβά με τον Έμπολα;

Ένα μείζον ζήτημα, σχετικά με την επιδημία του Έμπολα, είναι γιατί και πως έφτασε στο σημείο να είναι ανεξέλεγκτη.

Μερικοί από τους βασικούς λόγους είναι:

  • Η «διαρροή εγκεφάλων» στη Δυτική Αφρική: Οι περισσότεροι από τους πιο λαμπρούς φοιτητές ιατρικής πήγαν σε πλουσιότερα κράτη, αφήνοντας τον ιό να δράσει ανεξέλεγκτα.
  • Αργή κινητοποίηση: Και ο ΠΟΥ και πολλές δυτικές χώρες έχουν κατηγορηθεί πως άργησαν να ενεργήσουν απέναντι στην κρίση του Έμπολα.
  • Μη καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό: Ο δρ. Peter Piot, που ανακάλυψε τον Έμπολα, υποστηρίζει ότι ο ΠΟΥ δεν ενήργησε όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός στην Αφρική.
  • Έλλειψη πληροφόρησης: Μια εσωτερική έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι στις χώρες που έχουν πληγεί, ακόμη δεν γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν τον ιό.
  • Έλλειψη χρημάτων: Πολλά πλούσια κράτη του κόσμου έχουν κατηγορηθεί ότι δεν παρέχουν αρκετή οικονομική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

σχετικα αρθρα