Ενδοκυβερνητικούς «κραδασμούς» προκαλούν οι διαρροές στο Τύπο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τον βασικό μισθό στα 680 ευρώ με το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά έντονα. Με σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για σχεδιάσμούς που δεν αποδέχεται το Κίνημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο μισθολόγιο ο βασικός μισθός υπολογίζεται ότι θα είναι στα 680 ευρώ και προβλέπονται μειώσεις από 2% έως και 12% στους δημοσίους υπαλλήλους. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τον μισθό ενός νεοδιοριζόμενου υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυτός υπολογίζεται στα 680 ευρώ από 780 σήμερα. Ωστόσο, αναμένονται και αυξήσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που θα καθορίζονται ανάλογα με το επίπεδο των σπουδών τους. 

Πάντως, η «κόντρα» ΠΑΣΟΚ- Μητσοτάκη δεν είναι νέα καθώς και στο ζήτημα της αξιολόγησης (ο κ. Βενιζέλος είχε ζητήσει αναθεώρηση του στόχου των απολύσεων) οι δύο πλευρές είχαν σοβαρές διαφωνίες που δυναμίτισαν το κλίμα στην συγκυβέρνηση.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπουργό να μην θιγούν περαιτέρω οι κατώτερες κλίμακες του μισθολογίου που αφορούν τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση με νέο, μόνιμο και αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης. Ως προς το θέμα του επανελέγχου των δικαιολογητικών των Δημοσίων Υπαλλήλων, το ΠΑΣΟΚ είχε συζητήσει με τον υπουργό για να υπάρξει ενίσχυση των ελέγχων «που αφορούν παράνομες πράξεις με ευθύνη των εμπλεκομένων μερών και όχι «αλλαγή κριτηρίων».