ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωταθλήτρια στην οικογενειοκρατία η Νέα Δημοκρατία

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2014, 07:36 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2014, 07:36
Πρωταθλήτρια στην οικογενειοκρατία η Νέα Δημοκρατία
Facebook Twitter Whatsapp

Ζει και βασιλεύει η «γαλάζια» οικογενειοκρατία, την οποία, αν και στηλίτευε την πρώτη περίοδο της αρχηγίας του ο Αντώνης Σαμαράς, πλέον είναι «κανόνας» στη ΝΔ. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ NEWPOSTER

Γράφει ο  Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ζει και βασιλεύει η «γαλάζια» οικογενειοκρατία, την οποία, αν και στηλίτευε την πρώτη περίοδο της αρχηγίας του ο Αντώνης Σαμαράς, πλέον είναι «κανόνας» στη ΝΔ

Η νυν ηγεσία απολογείται για τα πολιτικά τζάκια που συνεχίζουν να... καπνίζουν στην κεντροδεξιά πολυκατοικία και η οικογενειοκρατία εξακολουθεί να κυριαρχεί στη ΝΔ, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα.
 
Δεν είναι υπερβολή να σημειώσει κανείς ότι το αρχικό ανάθεμα της ΝΔ στην οικογενειοκρατία εύκολα μετατράπηκε σε μπούμερανγκ, ενώ ψηφοφόροι, στελέχη και μέλη του κόμματος διαπιστώνουν αρκετές περιπτώσεις ανά την επικράτεια που αναδεικνύουν την οικογενειοκρατία. 

Εάν δει κανείς το υπουργικό συμβούλιο και τη σύνθεση της σημερινής Βουλής, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την παραδοχή περί οικογενειοκρατίας, ενώ ετοιμάζονται και άλλα πρόσωπα να κατέλθουν στον πολιτικό στίβο.
 
Επί της ουσίας τα πολιτικά τζάκια συνεχίζουν να καπνίζουν στη ΝΔ και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζεται να υποδεχθεί -αν οι πολίτες το επιλέξουν- και άλλα πρόσωπα που προέρχονται από πολιτικές οικογένειες, είτε περισσότερο είτε λιγότερο επώνυμες. 
 
Στο νυν Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης (υιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υιός του πρώην υπουργού και επί μισό αιώνα περίπου βουλευτή της ΕΡΕ και της ΝΔ) και η Όλγα Κεφαλογιάννη (κόρη του εκλιπόντος Ιωάννη Κεφαλογιάννη, επί δεκαετίες βουλευτή Ρεθύμνου), ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανήκουν οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Δήμας (υιός του πρώην υπουργού και νυν αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα), Σταύρος Καλογιάννης (υιός του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων, του επονομαζόμενου και «Καλπογιάννη»), ο Κώστας Καραγκούνης (υιός του εκλιπόντος βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με τη ΝΔ Ανδρέα Καραγκούνη), ο Σίμος Κεδίκογλου (υιός του επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, Βασίλη Κεδίκογλου), ο Μανούσος Βολουδάκης (ο πατέρας του ήταν βουλευτής), η Ζέττα Μακρή και ο Κυριάκος Βιρβδιδάκης (ανιψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη). Από πολιτικό τζάκι προέρχεται και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
 
Ειδικά η οικογένεια Μητσοτάκη, πλέον, έχει και πιο δυναμική παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης, υιός της Ντόρας Μπακογιάννη, πρόσφατα εξελέγη περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
 
Η οικογένεια Καραμανλή έχει επίσης τον εκπρόσωπό της στη Βουλή, τον πρώην πρωθυπουργό, αν και στο παρελθόν είχε τριπλή εκπροσώπηση: τον Κώστα Καραμανλή (πρόεδρο της ΝΔ επί 13 έτη), τον Αχιλλέα Καραμανλή (αδελφό του ιδρυτή της ΝΔ) και τον Μιχάλη Λιάπη. Το επόμενο βήμα είναι για τον Κώστα Καραμανλή, ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού και υιού του πρώην υπουργού, Αχιλλέα, ο οποίος ετοιμάζεται να είναι και πάλι υποψήφιος στις Σέρρες.
 
Πλώρη για τη Βουλή βάζουν και άλλοι γόνοι πολιτικών, όπως, π.χ., η Αλεξάνδρα Πάλλη, κόρη της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά για τη Β΄ Αθηνών, θα είναι ξανά υποψήφιος ο Νίκος Κωστόπουλος, υιός του πρώην βουλευτή Αρκαδίας, Δημήτρη Κωστόπουλου, ενώ ετοιμάζεται στα Τρίκαλα να είναι υποψήφιος ο Μικελής Χατζηγάκης, υιός του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών βουλευτή, Σωτήρη Χατζηγάκη.
 
Το εάν θα είναι ξανά υποψήφιοι για τη Βουλή ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος (Α΄ Αθήνας) και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας (Καρδίτσα), θα εξαρτηθεί εάν κάποιο από τα παιδιά τους εμπλακεί με την πολιτική και θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές.
 
Επίσης, ετοιμάζονται και σε άλλες περιοχές ορισμένα πρόσωπα να θέσουν υποψηφιότητα. Ενδεικτικά ακούγεται για την Άρτα το όνομα του περιφερειακού συμβούλου Ηπείρου Ντίνου Παπαδημητρίου (εγγονός πρώην βουλευτή της ΕΡΕ και της ΝΔ και ανιψιός του Λευτέρη Παπαδημητρίου, βουλευτή της ΝΔ), αλλά και της Εύης Καραμπίνα, κόρης του πρώην βουλευτή Άρτας με τη ΝΔ, Κώστα Καραμπίνα, όπως και της κόρης του Δημήτρη Σταμάτη, επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, κ.ά.
 
Οικογενειοκρατία υπάρχει και στην τοπική αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο εκλιπών πατέρας του οποίου ήταν επί σειρά ετών βουλευτής Θεσσαλονίκης, ενώ εάν δει κανείς τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα διαπιστώσει πολλά τοπικά τζάκια.