Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

«Πράσινο φως» για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων της δημοκρατικής παράταξης -με το βλέμμα όμως στην σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας- έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε στους επιτελείς του υπό συγκρότηση σχήματος που όπως είναι θα είναι μία Ελιά Plus ότι το κόμμα του θα διατηρήσει τα σύμβολά του και τα όργανά του και αυτομάτως όσοι είναι μέλη του θα εγγραφούν και στο μητρώο μελών της δημοκρατικής παράταξης. 

Μιλώντας για τα ψηφοδέλτια ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν προκριματικές εκλογές όπως κάποιοι επιζητούν αλλά η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών θα γίνει "δημοκρατικά και ομοσπονδιακά" για να μην κινητοποιηθούν μηχανισμοί και αλλοιωθεί η πολιτική ουσία της προσπάθειας. 

Ωστόσο, κάποιοι θυμήθηκαν ότι στις ευρωεκλογές που ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία υπήρξαν αποκλεισμοί στελεχών- αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει ο Μιχάλης Καρχιμάκης- όπως επίσης και ότι προωθήθηκαν υποψήφιοι για να αναδειχθούν στις πρώτες θέσεις σε σταυρούς. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το είπε ξεκάθαρα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει μετά τις εκλογές δεν μπορεί να είναι ό,τι να' ναι "αλλά μία κοινοβουλευτική ομάδα που θα μπορεί να εφαρμόσει αυτά που λέμε σε ένα επόμενο περιβάλλον". 

Κοινώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ήθελε όσοι εκλεγούν βουλευτές, κάτι που δεν μπορεί να εκτιμηθεί τώρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι αποθαρρυντικές για το κόμμα να κινούνται σε μία γραμμή κοντά στην δική του. Και κυρίως, προσθέτουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μία κοινοβουλευτική ομάδα που δεν θα τον αμφισβητήσει μετά τις εκλογές. 

Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν οριακά και αρκετοί θεωρούν ότι με τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο πρόεδρος του κόμματος η πορεία προς τις εκλογές θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη, ενδεχομένως και συγκρουσιακή.