Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στις δημόσιες δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τους «180» που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ενδεχομένως να έχει κάτι στο μυαλό του, ως προς τον υποψήφιο, που όντως να μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ενδεχομένως, πάλι, ως εκ της θέσης του να είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της περισσότερους από 4 μήνες. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι εκ των βουλευτών μοιάζουν να έχουν προεξοφλήσει ότι η χώρα οδεύει προς τις κάλπες, εντός του Μαρτίου, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη. Και, μάλιστα, έχουν αρχίσει ήδη την προεκλογική τους προσπάθεια καθώς εάν η Ν.Δ. ηττηθεί, έστω και οριακά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, τότε η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα θα μείνει σχεδόν μισή. Κάτι που, ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες, σημαίνει πόλεμο μέχρις εσχάτων. Άλλωστε, εάν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, τότε τα κουκιά, εν προκειμένω οι έδρες, είναι μετρημένα. Τρεις γαλάζιοι στην Αθήνα, έως 9 στη Β' Αθηνών και 3 στο υπόλοιπο Αττικής

Δύο κυρίες για την πρωτιά 

Στην Α' Αθήνας, οι έδρες της οποίας περιορίζονται λόγω απογραφής, όλοι συμφωνούν ότι η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στην πρώτη του 2012 κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, που διατηρεί ισχυρή δημοφιλία, και την Ντόρα Μπακογιάννη που επιστρέφει στην περιφέρεια, μετά την εκλογή της τον Ιούνιο του 2012 στο Επικρατείας της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, ώθηση δίνει στον Βασίλη Κικίλια (5ος το 2012) το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Δημοσίας Τάξεως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να ξεγράψει τον Νικήτα Κακλαμάνη (3ος το 2012) ή τη Φωτεινή Πιπιλή (4η). Ο κ. Νότης Μηταράκης φαίνεται ότι έχει βγάλει εισιτήριο για Χίο, όπου φιλοδοξεί να εκλεγεί στη θέση του Κ. Μουσουρούλη που παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ενώ ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μοιάζει, αυτή την περίοδο, να γοητεύεται περισσότερο από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα παρά από το σενάριο μιας νέας εκλογής. «Δεν θα προσπαθήσω να επιβάλω την πολιτική μου παρουσία», σημείωσε ο ίδιος χθες. 

Ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης (8ος το 2012) παραμένει πάντοτε δραστήριος ενώ τις δυνάμεις του θα μετρήσει, καθώς το 2012 τοποθετήθηκε στη λίστα του Ιουνίου, ο κ. Θάνος Πλεύρης που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ορκιστεί βουλευτής στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η αποχώρηση του οποίου για την Κομισιόν είναι, προφανώς, ότι δεν αρκεί για να εκτονώσει τις γαλάζιες πιέσεις στην Πρωτεύουσα. 

Η Β' Αθήνας 

Πρόκειται για το λάκο των λεόντων, καθώς για τις εννέα έδρες τη μάχη θα δώσουν βαριά ονόματα. Ίσως, τελικά, η πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για διάσπαση της αχανούς αυτής περιφέρειας (σ.σ. προκειμένου να μπορέσουν να εκλεγούν περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να αποφύγει τις γκρίνιες) να αποτελεί λύση και για τη Ν.Δ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει ιδιαιτέρως πιθανό, αν και δεν έχει αποκλειστεί από το Μαξίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη σκέψη είχε κάνει και η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, χωρίς τελικά να προχωρήσει. 

Στην περιφέρεια αυτή, λοιπόν, τη μάχη του σταυρού δίνουν ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης (σ.σ. δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος και δεν θα μετακινηθεί πχ στο Επικρατείας), αρκετοί νυν Υπουργοί και συγκεκριμένα οι Κυρ. Μητσοτάκης (1ος το 2012), Σοφία Βούλτεψη (3η), Αργ. Ντινόπουλος (4ος), Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (5ος το 2012), Γερ. Γιακουμάτος (8ος), Κατερίνα Παπακώστα αλλά και ο Υπ. Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, που «μετακομίζει» από την Κέρκυρα. Επίσης, αρκετοί πρώην Υπουργοί της κυβέρνησης από τον 2ο σε σειρά εκλογής το 2012 Κωστή Χατζηδάκη μέχρι τον Άδ. Γεωργιάδη (6ος) και από τον Παν. Παναγιωτόπουλο μέχρι τον Γ. Μιχελάκη, που εξελέγη το 2012 στο Επικρατείας και εδώ και μήνες έχει αρχίσει περιοδείες στη Β'. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 13 που εξελέγησαν το 2012, μόνον 3 δεν ανέλαβαν κάποια θέση , ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος (σ.σ. που παραμένει αμφίβολο αν θα είναι υποψήφιος και σε ποιά περιφέρεια), η Άννα Καραμανλή και ο Βύρων Πολύδωρας, που βρίσκεται πλέον εκτός ΝΔ. Επίσης, η κ. Τόνια Ιακωβίδου που διαδέχθηκε τον Σπηλιωτόπουλο, όταν ο τελευταίος παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. 

Αττική 

Εις ότι αφορά, τέλος, το «υπόλοιπο Αττικής», το ισχυρό χαρτί μοιάζει να είναι ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, που εξελέγη πρώτος και το 2012. Η κ. Γεωργία Μαρτίνου, για πολλούς έκπληξη το 2012, διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην περιοχή ενώ συνηθισμένος στις σκληρές μάχες είναι ο Γιώργος Βλάχος (σ.σ. ενίοτε τις δίνει και με το Μαξίμου) αλλά και ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Θανάσης Μπούρας. Χωρίς να αποκλείεται κάποια νέα άφιξη, εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις μοιάζει πολύ δύσκολο να χωρέσουν και οι τέσσερις στην επόμενη Βουλή.