Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Αποτελεί πλέον γεγονός ότι η Ελληνική Αεροπορία Στρατού ενέταξε στις τάξεις της, την πρώτη γυναίκα -πιλότο στα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ένα άλλο μεγάλο και ισχυρό ανδρικό «προπύργιο» κατακτήθηκε προχτές και στο πιλοτήριο των ελικοπτέρων αυτών, θα βρίσκεται μία υπαξιωματικός ικανή να εκτελεί δύσκολες και απαιτητικές αποστολέ,ς οι οποίες απαιτούν κινήσεις ακριβείας , αποφασιστικότητα γρήγορη σκέψη και ατσάλινα νεύρα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν απέρριψε το αίτημα της πρώτης ένστολης γυναίκας που ζήτησε να κυβερνήσει επιθετικό ελικόπτερο Apache και να της εμπιστευτεί το Πεντάγωνο ένα υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Υπέγραψε την αίτηση της για να φοιτήσει στην ειδική σχολή μαζί με άλλους άντρες και να τους συναγωνιστεί. Βέβαια είχε μία πολύ γερή «προίκα»! Ο φάκελος της ανέφερε ότι ήταν άριστη ως χειρίστρια στα μεταφορικά ελικόπτερα UH-1 και καλή υπαξιωματικός.

Προχτές ,μετά από 46 εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης η συγκεκριμένη υπαξιωματικός κρίθηκε ικανή να πάρει στα χέρια της το χειριστήριο του ελικοπτέρου Apache και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτει αυτό και τα οποία και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή στον εχθρό. Σε πρώτη φάση θα είναι συγκυβερνήτης και χειριστής των οπλικών συστημάτων του επιθετικού ελικοπτέρου. Μόλις συμπληρώσει τις προκαθορισμένες ώρες πτήσης στο Apache ως συγκυβερνήτης θα μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση του κυβερνήτη με συγκυβερνήτη άντρα συνάδελφο υπαξιωματικό.

Η τελετή απονομής των πτυχίων σε αυτούς που παρακολούθησαν την εκπαίδευση για τα ελικόπτερα Apache, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου. Τα διακριτικά των ιπταμένων στους 15 αποφοιτήσαντες χειριστές ελικοπτέρων της 30ης εκπαιδευτικής σειράς, δόθηκαν από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά.

Η εκπαίδευση αυτή εκτός από το πως να πετούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, περιελάμβανε θεωρητικά αντικείμενα τακτικής και τεχνικής πτήσης, συντήρησης αεροσκαφών- ελικοπτέρων , μετεωρολογίας, επικοινωνιών καθώς και πτητική εκπαίδευση, κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι συμπλήρωσαν και 90 ώρες πτήσης ο καθένας , ημέρα και νύχτα σε ελικόπτερα NH 300C και UH-1H.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ ,«παράλληλα με την αποφοίτηση των νέων χειριστών ελικοπτέρων , πραγματοποιήθηκε η απονομή τυχίων αποφοίτησης από τον αρχηγό του ΓΕΣ στους χειριστές που περάτωσαν με επιτυχία το σχολείο μετεκπαιδεύσεως σε ελικόπτερα Apache AH-64D LONGBOW. Μεταξύ των 4 που αποφοίτησαν ήταν και η πρώτη γυναίκα χειριστής AH-64D LONGBOW στην Ελλάδα.

Στην τελετή παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Θρησκευτικών και Πολιτικών Αρχών του Νομού, Διοικητές Μονάδων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη, καθώς και συγγενείς των χειριστών που αποφοίτησαν.