current views are: 1

20 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:40

Επιχείρηση «ενιαία έκφραση» στον ΣΥΡΙΖΑ

Προφανής ήταν χθες η προσπάθεια  της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κλίματος ενότητας, ενώ  έτεινε «χείρα φιλίας» προς την «Αριστερή Πλατφόρμα», αλλά και τους «53», την αριστερή τάση των «προεδρικών», που αντιδρούν στην ιδέα των κομματικών ανοιγμάτων σε στελέχη που έχουν στηρίξει μνημονιακές πολιτικές. 

Δημοσίευση 10:40’
αρθρο-newpost

Προφανής ήταν χθες η προσπάθεια  της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κλίματος ενότητας, ενώ  έτεινε «χείρα φιλίας» προς την «Αριστερή Πλατφόρμα», αλλά και τους «53», την αριστερή τάση των «προεδρικών», που αντιδρούν στην ιδέα των κομματικών ανοιγμάτων σε στελέχη που έχουν στηρίξει μνημονιακές πολιτικές. 

Γράφει η Βασιλική Σιούτη 

Προφανής ήταν χθες  η προσπάθεια  της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κλίματος ενότητας, ενώ  έτεινε «χείρα φιλίας» προς την «Αριστερή Πλατφόρμα», αλλά και τους «53», την αριστερή τάση των «προεδρικών», που αντιδρούν στην ιδέα των κομματικών ανοιγμάτων σε στελέχη που έχουν στηρίξει μνημονιακές πολιτικές. Η προσπάθεια για ενότητα και ενιαία έκφραση, από την πλευρά της ηγεσίας, εκφράστηκε  κυρίως με την απάλειψη εκφράσεων στο κείμενο της απόφασης για το θέμα των συμμαχιών που αποτέλεσαν κόκκινο πανί. 

Αλλά και από την πλευρά της αριστερής  αντιπολίτευσης υπήρξαν υποχωρήσεις, καθώς στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή δεν κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία που είχαν ετοιμάσει, με την εξήγηση  ότι στο τελικό κείμενο αποσύρθηκαν όσα είχαν ενοχλήσει από την ομιλία Τσίπρα, όπως τα  περί «εθνικής συνεννόησης». 

Νωρίτερα σε τοποθέτησή του ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε  για πρώτη φορά με θετικό τρόπο σε κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας, επιλέγοντας όμως σημεία που δεν αποτελούν ζητήματα αντιπαράθεσης, όπως π.χ την επισήμανση της Α.Π για την ύπαρξη αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. 

Η γραμμή  της ηγεσίας  που τελικά επικράτησε στην Κεντρική Επιτροπή και θα γίνει προσπάθεια να επικρατήσει συνολικά στο εξής, είναι η αποφυγή όξυνσης στο εσωτερικό μέτωπο όσο πλησιάζουν οι εκλογές. 

Ωστόσο υπήρξε ομοβροντία κριτικών τοποθετήσεων, ειδικά στο θέμα των συμμαχιών, κυρίως  από τους «53» που έλεγαν «όχι στα ξεπλύματα των μνημονιακών». Έντονη κριτική ακούστηκε από πολλούς ομιλητές και για την πολυγλωσσία στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους, καθώς – όπως είπαν, το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν προσωπικές θέσεις για πάγωμα, απόσυρση  και άλλα, που δεν αποτελούν αποφάσεις του κόμματος. 

Η τροπολογία για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα (και ψηφίστηκε και  από στελέχη που δεν ανήκουν σε αυτήν) δεν πέρασε, όπως αναμενόταν, αλλά η διαφορά των υπέρ και των κατά ήταν πολύ μικρή . Την υπερψήφισαν 61, ενώ την καταψήφισαν 76 και υπήρξε και ένα λευκό.

Η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας που καταψηφίστηκε από τους προεδρικούς, μιλούσε για την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την άμεση θέση των τραπεζών κάτω από δημόσια ιδιοκτησία,  την ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος σε βάρος του πλούτου και υπέρ των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων στρωμάτων,  ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, την ενίσχυση του συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας ,της λαϊκής συμμετοχής, του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου ,που θα θέτουν μεγάλες τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα και  την στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οι θέσεις αυτές πάντως είναι σε γενικές γραμμές θέσεις που έχουν ψηφιστεί  από το συνέδριο του κόμματος και αυτός είναι κι ένας λόγος που η υπερψήφισή τους ξεπέρασε τη δύναμη της Αριστερής Πλατφόρμας. 

Το θέμα των συμμαχιών που εξακολουθεί να προκαλεί έντονες τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στο κείμενο της απόφασης αρκετά γενικόλογα, χωρίς να αποτελεί κανενός είδους δέσμευση και η απόφαση για το θέμα μετατέθηκε για αργότερα.  Η επόμενη Κ.Ε, που ορίστηκε για το Νοέμβριο, θα έχει κυρίως θέμα της το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναμένεται να είναι μία πολύ εύκολη συνεδρίαση, αλλά θα επιχειρηθεί και πάλι να επικρατήσει κλίμα ενότητας.


σχετικα αρθρα