Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτιμά ότι το θερμόμετρο έχει ανέβει πολύ στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις προκλητικές ενέργειας πολεμικών πλοίων της Άγκυρας νότια της μεγαλονήσου, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς αφού εκεί υπάρχει ισχυρή παρουσία τόσο του Ισραήλ όσο και της Ρωσίας. Ωστόσο παραδέχεται ότι μπορεί  να υπάρξουν εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα σε συζήτηση που είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τους στρατιωτικούς συντάκτες, στο περιθώριο της τελετής καθέλκυσης του υποβρυχίου «Ωκεανός» ,είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα εξελίσσονται στην ΑΟΖ της Κύπρου: «πράγματι συσσωρεύεται πολύ ενέργεια στην περιοχή, όχι απαραίτητα λόγω των ελληνοτουρκικών. Ωστόσο όπως λένε και οι ναυτικοί μας μπορεί να είναι ένας «καιρός που μαζεύει σύννεφα αλλά θα περάσει», «ένα μπουρίνι που θα φύγει». Ο κ. Αβραμόπουλος δίχως να δείχνει ανήσυχος παραδέχτηκε πως «αν δει κάποιος τον χάρτη της περιοχής θα διαπιστώσει ότι οι ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο είναι πολλές και δυνατές». 

Οι Τούρκοι οι οποίοι προκαλούν ανοιχτά στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από δυο ίσχυρες δυνάμεις. Το Ισραήλ και τη Ρωσία. Οι δύο αυτές χώρες, έχουν αναπτύξει ισχυρότατες ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή με την πρόφαση μεγάλων αεροανυτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν. Βέβαια οι ημερομηνίες που επέλεξαν δεν ήταν τυχαίες. Τόσο το Τελ- Αβίβ όσο και η Μόσχα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα να μην αγγίξει τη Λεύκωσια, όπως ερμηνεύουν ξένοι αξιωματούχοι. Με τα δεδομένα αυτά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος ούτε και για την προχτεσινή «κρουαζιέρα- πρόκληση» της τουρκικής κορβέτας στην Πάρο. 

«Δεν νιώθουν άνετα οι Τούρκοι όταν έχουν πίσω τους σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κάθε φορά που παραβιάζουν τα Εθνικά μας Χωρικά Ύδατα. Τους ασκεί πίεση το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό» φέρεται να είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και να σημείωσε με έμφαση πως «οι Τούρκοι νοιώθουν για τα καλά την πίεση αυτή που τους ασκεί το Πολεμικό ναυτικό μας».

Ο  κ. Αβραμόπουλος αν και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας ωστόσο εξέφρασε ανησυχία μήπως υπάρξουν γεωπολιτικές εξελίξεις στο τόξο από την Ουκρανία έως τη Συρία και την Τυνησία.

Γ. Κοκ