Και το δεύτερο υποβρύχιο «Ωκεανός» ,το οποίο μέχρι πρόσφατα σκούριαζε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθελκύστηκε σήμερα το πρωί παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, της αναπληρώτριας υπουργού Φώφης Γεννηματά, και της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.

Το «Ωκεανός» μαζί με το «Πιπίνος» θα πραγματοποιήσουν δοκιμές στη θάλασσα προκειμένου να πιστοποιηθούν ότι όλα τα συστήματά τους λειτουργούν όπως απαιτείται ώστε να ενταχθούν στο στόλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση.

Το «Ωκεανός» είναι ένα υποβρύχιο τύπου 209 στο οποίο έγινε ριζική ανακατασκευή και ενσωματώθηκε σε αυτό το σύστημα της εναερόβιας πρόωσης, το οποίο του επιτρέπει να παραμένει και να επιχειρεί στα βάθη του Αιγαίου για επιπλέον δεκατέσσερις μέρες από ότι μπορούσε πριν. Με το παλιό σύστημα μπορούσε να επιχειρεί χωρίς ανάδυση δύο μέρες περίπου.

Συγκεκριμένα, κόπηκε στη μέση και του προστέθηκε ένα τμήμα δέκα μέτρων ώστε να χωρέσει στο κομμάτι αυτό το σύστημα της εναερόβιας πρόωσης.

Με τα τρία υποβρύχια νέας τεχνολογίας («Παπανικολής», «Πιίπινος» και «Ωκεανός») ενισχύεται η δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού με περισσότερες μονάδες.

Τα υποβρύχια αυτά μπορούν να στήνουν «καρτέρι» και να κλείνουν τα περάσματα στο Αιγαίο. Στην κυριολεξία έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν το πέρασμα εχθρικών μονάδων και να δημιουργήσουν μία απροσπέλαστη ζώνη σε συνεργασία και με τα άλλα υποβρύχια που διαθέτουμε.

«Μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, έχουμε πάλι σήμερα την χαρά να εντάσσεται στον Στόλο μας, το υποβρύχιο “Ωκεανός”, το δεύτερο υποβρύχιο που βγαίνει από τα ελληνικά ναυπηγεία για να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας.

Όπως ελέχθη πρωτύτερα, ακολουθούν τα δύο υπόλοιπα υποβρύχια «Ματρώζος» και «Κατσώνης». Το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, ίσως και νωρίτερα»,τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Η ολοκλήρωση και αυτού του έργου, δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο, τι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, όταν εργαζόμαστε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αφοσίωση και ομαδικότητα.

Δείχνει, ποιες είναι οι δυνατότητες της ελληνικής παραγωγικής δομής και ειδικότερα της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγοκατασκευαστικής μας βιομηχανίας. Δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, ιδίως τώρα που εθνική προτεραιότητα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η θεμελίωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για ότι ανταποκρίθηκε πλήρως το ΓΕΝ αλλά και οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ναυπηγείων στο έργο της αποπεράτωσης των εργασιών στα υποβρύχια αυτά.

«Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, χωρίς να ανακυκλώνω στερεότυπες εκφράσεις, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πηγή υπερηφάνειας για αυτό τον τόπο. Αλλά και σε ότι αφορά τη ναυπήγηση των πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και δεσμεύτηκε για τις πυραυλακάτους ότι:

«Σύντομα, πολύ σύντομα μάλιστα και αυτά τα σκάφη θα ενταχθούν στην επιχειρησιακή δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, με πρώτο το “Ρίτσος”, που είναι έτοιμο “να πέσει στα νερά” στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Την τελετή της καθέλκυσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικαίας Αλεξίου παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράγοντες της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών και οι εργαζόμενοι στα ΕΝΑΕ.

Γ. Κοκ.