Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Τα stress tests των τραπεζών και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αποτελούν το όχημα που αντιστρέφει το κλίμα στο εσωτερικό και επαναφέρει την «ηρεμία» στις αγορές εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μια εβδομάδα μένει μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι τραπεζίτες εμφανίζονται  αισιόδοξοι και  η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι περιορισμένες, με τις φήμες να κάνουν λόγο για ένα  ποσό που δεν θα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό το  σενάριο, τότε θα πρόκειται για διαχωρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες που σημαίνει ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα παραμείνουν διαθέσιμα για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ικανοποιήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αφενός και αφετέρου θα δώσει ανάσα 8δις ευρώ στην κυβέρνηση.

Μετά το ισχυρό σοκ που υπέστη η κυβέρνηση από την αντίδραση των αγορών αναζητήθηκε τρόπος προσαρμογής και προσγείωσης στην πραγματικότητα. Μετά από δύο συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και τον υπουργό οικονομικών αποφασίστηκε ότι ο τρόπος προσαρμογής είναι η προσφυγή στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, η οποία ωστόσο θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις αλλά και κάποια μορφή επιτήρησης.

Μέχρι να αποφασιστούν οι όροι για την υπαγωγή της χώρας σε αυτήν την προληπτική πιστωτική γραμμή η εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο είναι να «κλείσει» η διαπραγμάτευση. Η στόχευση είναι να ολοκληρωθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις έτσι ώστε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να ανακοινωθούν εως τα μέσα Νοεμβρίου.

Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν στα μέσα του ερχόμενου μήνα τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκταμίευση των δόσεων των 7 δισ. από την ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ και θα θέσει τους δικούς της όρους για την προσφυγή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Σε αυτήν την φάση η ελληνική πλευρά θα έχει και την δυνατότητα σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους να καθορίσει το πλαίσιο εποπτείας των επόμενων ετών αλλά και να βάλει με τον πιο επίσημο τρόπο στο τραπέζι το ζήτημα για την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.