Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Η πρόταση να συγκροτηθεί επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που θα στελεχωθεί από μέλη του γραφείου τύπου, του οργανωτικού γραφείου, του τμήματος επικοινωνίας, της επιτροπής προγράμματος και του πολιτικού σχεδιασμού, αποδεικνύει τη βαρύτητα με την οποία θα αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι εκ των πραγμάτων επιβάλλεται «στενή παρακολούθηση των κυβερνητικών στελεχών και άμεση απάντηση στις δηλώσεις του, ώστε να καθίσταται αδύνατη η δημιουργία εντυπώσεων».

Πίσω από αυτή τη διαπίστωση ουσιαστικά αναγνωρίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η επικοινωνιακή αντίδραση σημειωνόταν με χρονική καθυστέρηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αυτή να εκλαμβάνεται «είτε ως αδυναμία, είτε ως έλλειψη αντανακλαστικών».

Είναι γεγονός ότι το γραφείο τύπου έχοντας να αντιμετωπίσει ένα βαρύ καθημερινό έργο, άπαντες συμφωνούν ότι διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενίοτε «χανόταν» στα διαδικαστικά ζητήματα. Η συγκρότηση του επικοινωνιακού επιτελείου κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να εκπέμπεται ενιαίος λόγος προς τα ΜΜΕ και ταυτόχρονα να υπάρχει στενότερη διασύνδεση του γραφείου του Αλ. Τσίπρα με το υπόλοιπο επικοινωνιακό σύστημα.

Αν και ονόματα δεν έχουν ακόμα «πέσει στο τραπέζι», το βέβαιο είναι ότι το πρώτο λόγο θα τον έχουν οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Παππάς χωρίς να αποκλείονται και ονόματα από το δημοσιογραφικό χώρο.

Ταυτόχρονα ανοίγει και η συζήτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Με δεδομένο ότι η προσφορά για τη στελέχωσή τους αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση αλλά κυρίως «να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου περιφερειακών εκλογών» το βάρος της προεπιλογής θα πέσει στις πλάτες των νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων.

Η βασική αρχή ότι οι νυν βουλευτές θα είναι αυτοδίκαια εκ νέου υποψήφιοι, θα ακολουθηθεί το μοντέλο τα 2/3 των υποψηφιοτήτων θα κριθούν από τις οργανώσεις και το 1/3 από την κεντρική επιτροπή. Το ζήτημα είναι αν θα συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες και οι νυν ευρωβουλευτές, κάτι που πιθανότατα θα κριθεί από την κεντρική επιτροπή.

Βέβαια επειδή ο «φόβος φυλάει τα έρημα», η προτροπή του Π. Λαφαζάνη «να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημαία ευκαιρίας» υπονοώντας ότι οι επιλογές θα πρέπει να γίνουν με πολιτικά κριτήρια και όχι «κουτσοί στραβοί στην Αγία Παρασκευή» αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές.