Την εκλογική ετοιμότητα του ΚΚΕ, διακήρυξε απόψε στην συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος η Γενική Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ταυτόχρονα κάλεσε τον λαό "να μην παγιδευτεί στα σενάρια μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος", απαντώντας, έτσι, στις συζητήσεις περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Η ομιλία της κ. Παπαρήγα επικεντρώθηκε στις απαντήσεις του ΚΚΕ τόσο για την οικονομική κρίση, όσο και την διαμόρφωση των πολιτικών όρων ανατροπής των συσχετισμών και του πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονη η πρόσκληση της κ. Παπαρήγα προς τον λαό "να πάρει την ιστορική απόφαση, να δώσει πρωτοφανή μαζικότητα και αποτελεσματικότητα στους ταξικούς αγώνες, στην πολιτική πάλη. Μαζί με το ΚΚΕ, σε συνεργασία και συμπαράταξη".

Εξηγώντας αναλυτικά την πρόσκληση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική, πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα και στα μικρότερα τονίζοντας ότι ο ΛΑΟΣ και ψηφίζει το Μνημόνιο και "μετανιώνει" γι' αυτό. Είναι και με την κυβέρνηση και τη ΝΔ, ανάλογα ποιο από τα δύο κόμματα θα του δώσει ένα ή δύο υπουργεία σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σήμερα είναι πιο πολύγλωσσος από ποτέ και πρόσθεσε ότι πότε στηρίζει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, πότε μιλάει για διαγραφή του χρέους, πότε μιλάει για αναδιαπραγμάτευση, πότε για μερική διαγραφή του χρέους, άλλοτε για κρατικοποίηση τριών τραπεζών, άλλοτε για κρατικοποίηση όλων των τραπεζών. Θυμούνται που και που την ευρωλαγνεία τους και για να την μετριάσουν μιλάνε για επανίδρυση της ΕΕ και για την ανάδειξη χαρισματικών ηγετών.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Δημοκρατική Συμμαχία είπε ότι "περισσότερο μοιάζουν με δορυφόρους του ΠΑΣΟΚ" και είναι "εραστές της ταξικής συνεργασίας".

Αναφερόμενη στις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι συζητήσεις είναι πραγματικές και όχι στημένες και αποκαλύπτουν αυτό που το ΚΚΕ έχει πει πολλές φορές, ότι τα περιθώρια του καπιταλιστικού συστήματος να πετύχει μια σχετικά ελεγχόμενη και ανώδυνη -για το σύστημα- διέξοδο από την κρίση, είναι πολύ πιο στενά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Θέλοντας να τεκμηριώσει περαιτέρω τη θέση για την επικινδυνότητα της κρίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι με το ξέσπασμα της κρίσης πολλαπλασιάστηκαν οι εστίες πολέμου πολύ κοντά στην Ευρώπη, στις αραβικές χώρες και στην Αφρική και πρόσθεσε ότι επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι ο πόλεμος εξακολουθεί να είναι όπλο του αστικού πολιτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου και μάλιστα των πιο ισχυρών μερίδων του.

Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε αν είναι τυχαίο ότι οι παραβιάσεις από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο γίνονται όλο και πιο προκλητικές, αν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραιτηθεί πλήρως από τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και ότι δεν έχει ανακηρυχθεί η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), εξαιτίας των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην περιοχή που βρίσκεται το Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής του λαού.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι παρασκηνιακά γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια πιο ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπει ο λαός ακόμα περισσότερο στη γωνία και υπογράμμισε ότι μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα είναι λύση για το λαό, αντίθετα θα είναι τραγωδία.

Διατύπωσε νέες επικρίσεις κατά των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θέτει άμεσο στόχο να πέσει η κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές, τα ίδια, δηλαδή, που έλεγε και όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ. Ζητούν, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, να γίνουν εκλογές για να αναδειχθεί τάχατες μια προοδευτική κυβέρνηση που θα μας απαλλάξει από το Μνημόνιο. Πλασάρουν ότι μια κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει προοδευτικά χωρίς να στραφεί κατά των μονοπωλίων και να τα καταργήσει. Ότι μπορεί να είναι φιλολαϊκή και ταυτόχρονα να μη συγκρουστεί συνολικά με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κομματάκια της εκλογικής πίττας.

Και το ΚΚΕ θέλει να φύγει μία ώρα γρηγορότερα η κυβέρνηση, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι και το κόμμα της ζητάει από το λαό να χρησιμοποιήσει σωστά το όπλο της ψήφου. Επικρίνουμε, πρόσθεσε, τους οπαδούς της αποχής γιατί διαλέγουν ένα μέσο τιμωρίας χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα και υποστήριξε ότι η αποχή είναι στήριξη του πολιτικού συστήματος.

Και εμείς, τόνισε η κ. Παπαρήγα, παλεύουμε να επέλθει μία θεαματική μείωση της εκλογικής και γενικά της πολιτικής δύναμης των δύο κομμάτων, αλλά δεν μεταθέτουμε τη λύση στον φαύλο κύκλο της εναλλαγής. Γι΄ αυτό, είπε, καλούμε το λαό να μην παγιδευτεί στα πολιτικά σενάρια μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος. Οι εκλογές μπορούν να σπρώξουν τα πράγματα προς τα εμπρός αν κερδίσει έδαφος η πολιτική ρήξης και ανατροπής, αν ενισχυθεί η κοινωνική λαϊκή συμμαχία σε βάρος της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, αν στηριχτεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.