Επίθεση στη διοίκηση των ναυπηγείων Ελευσίνας εξαπολύει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους για εννέα μήνες.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο τονίζει πως «έχει καταβληθεί στα Ναυπηγεία το σύνολο του τιμήματος που αφορά στις πυραυλακάτους» και όπως σημειώνει, «αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι που θα έχουν προκαθορισμένη συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Πολεμικού Ναυτικού αύριο».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζει πως «γίνεται σαφές ότι η οικονομική ομηρία των εργαζομένων οφείλεται αποκλειστικά στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας» και προσθέτει:

«Παρ’ όλα αυτά, κατά το χρονικό διάστημα του τρέχοντος έτους με συστηματικές προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού και των υπηρεσιακών παραγόντων, στην προοπτική ολοκλήρωσης του απαιτούμενου κατασκευαστικού έργου των πλοίων για την ένταξή τους στο Στόλο και τη διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής του προσωπικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται και προωθεί σχέδια και προτάσεις».

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η λύση που «προτείνει το Πολεμικό Ναυτικό είναι ρεαλιστική, νόμιμη και μ’ αυτήν συμφωνούν οι εργαζόμενοι».

Αντίθετα, τονίζει, «διαφωνεί η διοίκηση των Ναυπηγείων χωρίς να έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η ίδια, τη συμφωνία που οφείλει να έχει με τους υποκατασκευαστές για την κατασκευή των πυραυλακάτων, με εξαίρεση την ΤΠΚ “Ρίτσος” που είναι έτοιμη να καθελκυθεί».

«Διαρκής μέριμνα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συμβολή στην προοπτική της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και των εργαζομένων της» σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν χρωστά ούτε ευρώ για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των πυραυλακάτων και περίεργος καταγγέλλεται πως δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Επιπροσθέτως γίνεται σαφές ότι με αίσθημα ευθύνης το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες κορύφωση της αντιπαράθεσης, μεταξύ του υπουργείου και της ιδιοκτησίας των ναυπηγείων. Μάλιστα, η ιδιοκτησία είναι η ίδια με αυτή των ναυπηγείων Σύρου που πρόσφατα βοηθήθηκε από το ΓΕΝ, που έδωσε μία μεγάλη δουλειά, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωπα με το «λουκέτο». 

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού,  το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με δεδομένο ότι έχει πληρώσει και τις τέσσερις πυραυλακάτους, είναι αποφασισμένο να τις πάρει με οποιονδήποτε τρόπο. 

Σημειώνεται πως, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία διαμαρτυρόμενοι για το ότι είναι, όπως λένε, απλήρωτοι εδώ και εννέα μήνες κρατούν κλειδωμένους στα γραφεία τους στα ναυπηγεία Ελευσίνας από το μεσημέρι τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ..

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν πάρουν μια απάντηση για το πότε θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Όπως έγινε γνωστό οι εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει με αυτοκίνητα τις πύλες εισόδου και εξόδου των ναυπηγείων, ενώ ομάδες περιφρουρούν το χώρο.