Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Μαζί με την Ελλάδα που επέστρεψε στο διεθνές «κάδρο» -δυστυχώς- λόγω της επίθεσης των αγορών, επανήλθαν οι διεθνείς επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ημέρες 2012, στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. 

Το σενάριο της πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξαιτίας της προεδρικής εκλογής, σε συνδυασμό με την δημοσκοπική πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφεραν την κινδυνολογία, παρά την πρόσφατη ηπιότερη στάση που κράτησαν τα διεθνή ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιάσει μία πιο μετριοπαθή εικόνα. Η αγορά φοβάται ότι μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντέστρεφε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό» έγραψε χθες ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον. 

Την Παρασκευή, έπειτα από μία εφιαλτική εβδομάδα για την ελληνική οικονομία με τη «βουτιά» του Χρηματιστηρίου και την έκρηξη των spreads, το πρακτορείο Bloomberg, έγραψε «πως πρόβλημα υπάρχει και στο εσωτερικό της Ελλάδας με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για πρόωρες εκλογές» φιλοξενώντας δηλώσεις του οικονομολόγου, Γκιγιόμ Μενουέν ο οποίος τόνισε ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα το βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές».

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Economist, σε άρθρο του για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «χτίζει» το προφίλ του στο εξωτερικό προκειμένου να «εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους» στο εσωτερικό. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές» έγραψε το βρετανικό περιοδικό σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σκίσει το μνημόνιο, αν και πολλοί είναι καχύποπτοι με το νέο οικονομικό του πρόγραμμα ύψους 11 δισ. ευρώ».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ακόμα επικρατούσε σχετική ηρεμία για την ελληνική περίπτωση, οι Financial Times έγραφαν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας συστήνεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός της Ελλάδας». «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και το άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνοντας, μάλιστα, και δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Τα παραπάνω μέσα, αποτελούν και τη «φωνή» των αγορών, οι οποίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις διφορούμενες, αρκετές φορές, θέσεις του. 

Φυσικά, αυτό που ενοχλεί είναι το γεγονός ότι αρκετά δημοσιεύματα μοιάζουν με ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα μίας χώρας. Αντίθετα, δεν έλειψαν και κάποια υπερβολικά δημοσιεύματα υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως από την Ιταλία- κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του ως υποψηφίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δημοσιεύματα που έχουν στόχο να κάνουν και όχι να περιγράψουν πολιτική, παρουσιάζοντας περίπου αμέτοχο τον λαό στις εξελίξεις, καθαγιάζοντας τις αγορές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξαιρετική προσοχή από την κοινή γνώμη...