Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm απαντά στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές για τον βασικό μισθό στο Δημόσιο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «Ό,τι συζητάμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικό όταν σχολιάζει δημοσιεύματα που μάλιστα δεν απηχούν τις απόψεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξήγησε ότι υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει μια πραγματική διετή δοκιμαστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπάλληλος θα πληρώνεται λίγο λιγότερο από τον εισαγωγικό μισθό. «Μιλάμε επίσης για την ανάγκη να περιοριστεί η προσωπική διαφορά, που απέμεινε από τη μη πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Για την ανάγκη να πληρώσουμε περισσότερο τους προϊσταμένους. Εξετάζεται επίσης μερικό ξεπάγωμα μισθολογικών προαγωγών».

«Υπάρχει για παράδειγμα προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ένα Υπουργείο που παίρνει 600 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα Υπουργεία. Η παρέμβαση θα είναι μισθολογικά ουδέτερη. Ό,τι κόβουμε από κάποιους θα το δίνουμε σε κάποιους άλλους» πρόσθεσε.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ελληνική Αριστερά έχει αλλεργία στην έννοια της αξιολόγησης. «Θεωρώ ότι η ίδια η ανθρώπινη φύση έχει διαφοροποιήσεις. Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο να επιβραβεύει τους καλύτερους και να βοηθά αυτούς που δεν αποδίδουν να βελτιωθούν. Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται άνετα με την ιδέα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ» δήλωσε.

Ο υπουργός επίσης εξέφρασε την άποψη ότι αν η κυβέρνηση ήταν πιο τολμηρή στις μεταρρυθμίσεις θα πήγαινε και πιο καλά δημοσκοπικά. «Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι απολύτως ευκρινείς.  Μόλις βγήκαμε από το νοσοκομείο, δεν μπορούμε να τρέξουμε αμέσως μαραθώνιο. Θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για να ανακτήσει η Ελλάδα πλήρως την ανεξαρτησία της στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής» ανέφερε.

Όσον αφορά στο θέμα της Προεδρολογίας ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μπορεί να βρεθεί ένας σπουδαίος Έλληνας ή μια σπουδαία Ελληνίδα που θα μπορεί να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα στο εξωτερικό. Όχι κατ’ ανάγκη από το χώρο της πολιτικής. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».