Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο Πεντάγωνο όπου και ενημερώθηκε τόσο για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την τουρκική πρόκληση με το πλοίο Barbaros αλλά και για την γενικότερη λειτουργία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου η κίνηση αυτή δείχνει την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο Πεντάγωνο όπου είχε πρώτα συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η συνάντησή τους κράτησε 45 λεπτά ενώ λίγο πριν από τις 11 ο  κ. Αβραμόπουλος αποχώρησε προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του ιστορικού μέλους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο ενημερώθηκε από τους αρχηγούς για την λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 50 λεπτά με τους κ.κ. Κωσταράκο και τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων να ενημερώνουν τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε να ενημερωθεί για την λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων ενώ εξέφρασε απορίες για το προσωπικό και για τα οπλικά συστήματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ρώτησε να μάθει για ποιον λόγο δεν είναι διαθέσιμα αρκετά οπλικά συστήματα που διαθέτουμε. 

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας ανέφερε: 

«Είχα μία ουσιαστική ενημέρωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα ήταν μια θεσμική ενημέρωση στα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας, εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Ζούμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων. Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες, με σεισμογραφικό που συνοδεύεται και από δύο στρατιωτικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου ουσιαστικά είναι παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αυτή η πρόκληση έχει στόχο να τορπιλίσει την εξεύρεση λύσης. Τορπιλίζει την όλη διαδικασία. Ρίχνει λάδι στη φωτιά. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας επλήγη από μια πρωτοφανή κρίση που διαχειρίστηκε με εγκληματικό τρόπο η αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει ισχυρή. Αυτό το δεδομένο να το έχουν όλοι υπόψιν τους».

Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε την προσφορά των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στην προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και αναφερόμενος για τα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό είπε «οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν, οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται. Διαβεβαιώσαμε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλονται από εμπιστοσύνη γιατί το κράτος θα έχει συνέχεια. 

Η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων δεν εξαρτάται μόνο από τους εξοπλισμούς αλλά και από τη δομή δυνάμεων. 

Σε ερώτηση αν χρειαζόμαστε επιπλέον εξοπλισμούς απάντησε ότι «όλοι γνωρίζουμε τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος που δεν συνδέονταν με τις προμήθειες ανταλλακτικών. Είναι ανάγκη να φύγουμε από το μοντέλο των εξοπλισμών του παρελθόντος και να θέσουμε νέες βάσεις λαμβάνοντας υπόψιν την διαχείρηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πρέπει να σχεδιάσουμε σε νέα βάση τις ένοπλες δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει τις θέσεις του σε αυτό».

Γ.Κοκ.