Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σε ναρκοπέδιο εισήλθε και πάλι η δικομματική κυβέρνηση που κλονίζεται για μια ακόμη φορά από μια εσωτερική κρίση με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη κυριαρχεί έντονος προβληματισμός για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το νέο light μνημόνιο. 

Υπό τη σκιά των πρόσφατων αρνητικών μηνυμάτων από τις αγορές, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και θα δώσει από εδώ και πέρα σκληρή μάχη για να αποτρέψει επώδυνα μέτρα, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πυροδοτήσει εντάσεις στο δρόμο προς την προεδρική εκλογή. 

Το κλίμα για την κυβέρνηση έχει επιβαρυνθεί και από το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ που είπε ευθέως ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο στις αγορές από το πρόγραμμα στήριξης δημιούργησε αβεβαιότητα.  

Σε αυτό το πλαίσιο, το βάρος της κυβέρνησης θα δοθεί στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως την 8η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup. Το αρνητικό για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και επί της ουσίας ο δικομματικός συνασπισμός θα…«χορέψει» στο ρυθμό των πιστωτών. 

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να συναντηθούν, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή και να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν και τους έντονους κραδασμούς που προκαλούνται από την προώθηση των προαπαιτούμενων που πρέπει όχι μόνο να κλείσουν εντός του Νοεμβρίου αλλά και να εγκριθούν από τη Βουλή. 

Αυτός ο προγραμματισμός που γίνεται υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη, στη σκιά της αντιπαράθεσης των δυο εταίρων για το ενιαίο μισθολόγιο, ακούγονται και πάλι «απειλές»«, όπως αυτή του «γαλάζιου» κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Αδωνι Γεωργιάδη, ότι όποιος δεν θέλει τις μεταρρυθμίσεις, ας ρίξει την κυβέρνηση! 

Αναμφίβολα το τοπίο είναι εξαιρετικά δύσβατο και γεμάτο με αγκάθια για το δικομματικό συνασπισμό, ο οποίος θα πρέπει να…«συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις» των δανειστών για να κλείσει όλο το «μεταρρυθμιστικό πακέτο» για την τελική συμφωνία. 

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται δύσκολες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου, το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αναπροσαρμογές στο καθεστώς ΦΠΑ, αλλά και την απαίτηση για τις 5.500 απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το τέλος του έτους. 

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση κινείται σε οριακό σημείο με τον κίνδυνο να ελλοχεύει σε κάθε της βήμα, καθώς δεν δείχνει και η ίδια σημάδια σταθερότητας, αλλά δίνει την αίσθηση ότι αμφιταλαντεύεται με γνώμονα το πολιτικό κόστος, με ότι αυτό συνεπάγεται.