Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ιδιωτική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Την ίδια ώρα, φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισα να συνεχίσουν την κατάληψη στο χώρο της Πρυτανείας.

Από την άλλη τους τόνους ανεβάζει ο Πρύτανης σε κάθε ευκαιρία. «Ένας βουλευτής μπορεί να μπει στο σπίτι σας χωρίς άδεια; Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς άδεια;» δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ζητούν άδεια. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο πανεπιστήμιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έχουν άδεια» συμπλήρωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απαράδεκτες δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φορτσάκη, εναντίον του κόμματος. «Πρόκειται για επίδειξη διοικητικού αυταρχισμού έναντι της Πανεπιστημιακής κοινότητας υπερβαίνουν τα όρια μιας τυπικής ενδοπανεπιστημιακής διένεξης».

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΕΚΠΑ δεν είναι ΝΕΡΙΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η επιβολή ελέγχων από ιδιωτική εταιρεία security σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο εγκαθιδρύει πρωτοφανή στεγανά στη σχέση Πανεπιστημίου και κοινωνίας. Το κλείδωμα των εργαζομένων στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πιο σκοτεινές εκδοχές του εργοδοτικού αυταρχισμού. Η παρεμπόδιση εισόδου σε εκπροσώπους όχι μόνο του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και σε μέλη της Συγκλήτου, αποπνέουν την αντιδημοκρατική νοοτροπία μιας ανέλεγκτης διοικητικής εξουσίας».

Ευθεία ήταν και η επίθεση στον Πρύτανη: «Ο κ. Φορτσάκης δεν προστατεύει το Πανεπιστήμιο. Ο κ. Φορτσάκης κλείνει το Πανεπιστήμιο, για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξη του. Τα προβλήματα των ΑΕΙ δεν δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους τους αλλά από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που παροξύνθηκαν επί των μνημονίων. Όταν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, τότε ανενδοίαστα συμπαρατάσσεται με τις επιλογές καλλιέργειας έντασης και φόβου της καταρρέουσας κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν το αναφαίρετο πολιτικό καθήκον τους, υπερασπιζόμενοι τα πολιτικά, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τους αγώνες τους, με υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης». 

Στην Κουμουνδούρου μάλιστα επισημαίνουν ότι «ενώ ο Πρύτανης αποδέχθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εκφώνησε απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας, ασύμβατες με τη δημόσια θέση του. Υπό αυτούς τους όρους δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λοβέρδος: Δεν υπάρχει άσυλο- Υπάρχει μόνο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων

Το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών.

Ο υπουργός Παιδείας τονίζει ότι με το άρθρο 16 του Συντάγματος παρ. 5, κατοχυρώνεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Σύμφωνα με την αρχή, στον ν. 4009/2011 προβλέπεται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των χώρων τους με πρωτοβουλία και υπό την ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών τους, η διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι «ύστερα από την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου με τον Ν. 4009/2011, δεν υφίσταται πλέον κώλυμα για τη συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων της κοινής νομοθεσίας για την προστασία όχι μόνο των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιούνται εντός αυτών».

«Έχω ζητήσει από τους πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να ενημερώσει το υπουργείο σχετικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών τους και να εκφέρουν τις απόψεις τους επί του θέματος, καθώς στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε περιέλθει το Σεπτέμβριο καμία από τις καταγγελίες που αναφέρει στην ερώτησή της η βουλευτής».