Η συζήτηση και η ψηφοφορία για την παραπομπή των "5"

Με κατηγορίες περί «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση» και ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, απαντά η Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής (που εκφράζει τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με σύντομη επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία».

Σε μείζον ζήτημα επεχείρησε να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία, την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί ως έγκυρες, τις ψήφους δι’ επιστολής, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και βουλευτών που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή.

Παρότι αρχικώς η Ολομέλεια είχε δεχθεί ομόφωνα την πρόταση του κου Πετσάλνικου, στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η εκδοχή αυτή, επί τη βάσει πως η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι. Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν; Δεν καταλαβαίνουμε πως αν ψηφίζουμε τίθεται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας;»

«Εισάγουμε καινά δαιμόνια για το μέλλον!» προειδοποίησε ο κος Παυλόπουλος - και αντίστοιχη παρέμβαση, πραγματοποίησε αργότερα και ο Δ. Σιούφας. Με την άποψη του κου Παυλόπουλου συντάχθηκε επίσης ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), κατηγορώντας την πλειοψηφία πως «θεμελιώνει τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί παραβιάζει βασικό δικαίωμα των κατηγορουμένων να ακουστούν». Άλλο τόσο και η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση και «αναθεώρηση της διαδικασίας».

«Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής, αναγνωρίζοντας την ουσία των ενστάσεων, αλλά παρατηρώντας από την άλλη, πως «στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βουλευτές χωρίς καν να ακούσουν τίποτα, έρχονται και ψηφίζουν και τοποθετούνται για πολύ σοβαρά ζητήματα». Όσο για τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτη, εκείνος σχολίασε λέγοντας, πως «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει».

«Αντιλαμβάνομαι το δεοντολογικό θέμα που θέτει ο κος Παυλόπουλος και ο κος Σιούφας» παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης. «Αλλά τότε όμως, θα πρέπει στο τέλος της ψηφοφορίας, να έχουμε μετρήσει και ποιοι απουσιάζουν, ώστε να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία. Γιατί μπορεί κάποιος να βρίσκεται εκτός αιθούσης και να έρθει μόνον για να ψηφίσει».

Ο προβληματισμός, έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απέρριψε τις τυπικές επί της διαδικασίας ενστάσεις και υπενθύμισε πως και κατά την συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009, η Βουλή είχε δεχθεί επιστολικές ψήφους δύο υπουργών και δύο βουλευτών.

«Ισότητα στην παρανομία και την παρατυπία δεν υπάρχει. Αν δεν ετέθη τότε το ζήτημα και ετέθη τώρα, δεν σημαίνει ότι ήταν σωστή η τότε στάση» επέμεινε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ).

Σε κάθε περίπτωση, ο κος Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.

Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης για το Βατοπέδι δήλωσε: «Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, συνεπείς στη θέση μας για ανταπόκριση στο αίσθημα των πολιτών για απόδοση δικαιοσύνης, αλλά συγχρόνως και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκαλουμένων Υπουργών και Υφυπουργών, προτείνουμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην Υφυπουργών κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό».

Επιστολή Ρουσόπουλου στη Βουλή

Ο κ. Ρουσόπουλος απέστειλε επιστολη πρός τη βουλή για το Βατοπέδι αναφέρει :

«Επί δύο χρόνια αποτύπωσα τα αληθινά γεγονότα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Περιμένω σήμερα την ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες κρίση σας», αναφέρει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στην επιστολή του λίγες ώρες πριν η Ολομέλεια αποφανθεί υπέρ ή κατά της παραπομπής του στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Αντίθετα, ο Ευάγγελος Μπασιάκος έχει ήδη ειδοποιήσει το προεδρείο της Βουλής ότι επιθυμεί να λάβει το λόγο για την πρόταση δίωξης εναντίον του.

Εισήγηση εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ.Τσιρώνη

Ο κος Τσιρώνης, τόνισε στην εισήγησή του, πως η Βουλή «οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν»:

«Θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μαχαίρι να φθάσει ως το κόκαλο; Θέλετε να φωτίσουμε το σκοτάδι και να έλθουν όλα στο φως; Θέλετε επιτέλους κάποιοι να ξεσκεπαστούν και να πληρώσουν; Εάν ναι, να προχωρήσουμε τότε, όπως προτείνει το Πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, στην παραπομπή των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη» προέτρεψε τους βουλευτές, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στη θέση της Νέας Δημοκρατίας, πως δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου από τις επίμαχες «ανταλλαγές» ακινήτων του Δημοσίου με τη λίμνη Βισθωνίδα και τις όχθες της, ο κος Τσιρώνης επεσήμανε κατ’ αρχήν, πως οι ανταλλαγές αυτές έγιναν χωρίς την ύπαρξη νόμιμων τίτλων κατοχής της λίμνης εκ μέρους της Μονής, κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει την ανταλλαγή κοινόχρηστου αγαθού και υπενθύμισε πως η ΝΔ αναγνώριζε στις πρώτες δύο Εξεταστικές Επιτροπές, «βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου», για να εγκαταλείψει την θέση αυτή πρόσφατα.

«Η διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση, έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα, εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων» υποστήριξε ο κος Τσιρώνης - και παρέπεμψε σε μελλοντικές απαντήσεις που θα δοθούν από «την αναζήτηση των αποδεκτών του πακτωλού των χρημάτων, τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Μονής Βατοπεδίου που διέταξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, την ολοκλήρωση της διερεύνησης όλων των συναλλαγών των λογαριασμών που έχουν ανοίξει από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα 16 ειδικά φορολογικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα πιο ενδιαφέροντα όμως στοιχεία, αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης, που ανατέθηκε σε οκτώ οίκους και πραγματογνώμονες, εγχώριους και διεθνείς, για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, με βάση την οποία θα μπορεί να προσδιοριστεί τόσο η ζημία του Δημοσίου από την υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, όσο και η αξιοπιστία ή μη των εκτιμήσεων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών».

Εισήγηση εκπροσώπου Νέας Δημοκρατίας κ.Στυλιανιδη

Από πλευράς του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, εστιάστηκε ακριβώς στα κενά του πορίσματος της Προανακριτικής, για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».

«Η κυβέρνηση θέλει να αντιστρέψει τον νομοθετικό ρόλο του Κοινοβουλίου, μετατρέποντάς το σε δικαστήριο τετελεσμένων αποφάσεων και, πριν από λίγο, σε τηλεδικείο. Όταν ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στην Επιτροπή, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν έγινε αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων. Το προεδρείο της Προανακριτικής, παρανόμως έκρινε πως την αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγεισών εκτάσεων δεν έπρεπε να την κάνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, αλλά οι Δ.Ο.Υ. - και το ΠΑΣΟΚ απέκρυψε την ύπαρξη τεσσάρων εκθέσεων διεθνών οίκων ότι δεν υπάρχει ζημία. Γιατί δεν τόλμησαν να ανοίξουν τις μετοχικές συνθέσεις των οφ σορ εταιρειών που είχαν συναλλαγές με τη Μονή; Όσες ντουλάπες ανοίχτηκαν σ’ αυτές τις υποθέσεις, πέφτουν έξω σκελετοί απ’ το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν, όπως στην περίπτωση της TORCASSO και του Άκη Τσοχατζόπουλου» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο κος Στυλιανίδης, προειδοποίησε εξάλλου πως το «Βατογκέιτ», θα αποτρέψει στο μέλλον υπουργούς από το να λάβουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, υπό τον φόβο της παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη - και «τα μεγαλύτερα δεινά έχουν προκύψει από πολιτικούς που δεν τόλμησαν να πάρουν αποφάσεις».

«Είναι τραγικό, οι κυβερνώντες να προσπαθήσουν να στρέψουν αλλού την προσοχή του κόσμου. Εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε» προειδοποίησε ο εισηγητής της ΝΔ.

Εισήγηση εκπροσώπου ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλακου

Υπέρ της παραπομπής στο Δικαστικό Συμβούλιο μόνον των πρώην υπουργών, των κ.κ. Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, τάχθηκε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος τασσόμενος ταυτόχρονα κατά της παραπομπής των κ.κ. Θ. Ρουσσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη αφού, όπως σημείωσε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες και στη ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η μεν ΝΔ δεν δέχεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά «τα βρίσκει όλα ύποπτα και σκευωρίες», ενώ το ΠΑΣΟΚ «βγάζει λάδι» τους δικούς του υφυπουργούς.

Επίσης σημείωσε ότι η ΝΔ απεχώρησε, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τελικά τον έλεγχο της αξίας των ανταλλαγέντων.

Παράλληλα οι υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, είπε ο βουλευτής, «αναγνώρισαν στη Μονή Βατοπεδίου το δικαίωμα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας», ενώ οι υπουργοί της ΝΔ αξιοποίησαν αυτές τις αποφάσεις και προχώρησαν στις ανταλλαγές.

Καταλήγοντας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και της απάτης, αφού δεν συζητήθηκαν καν, τόσο στην εξεταστική όσο και στην προανακριτική και τίθεται τώρα «μόνο και μόνο για να μην υπάρξει παραγραφή».

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ως «ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό», όταν μάλιστα δεν παίρνει θέση επί της εξαλείψεως του αξιοποίνου.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι εξαπάτησε τα μέλη των δύο επιτροπών και δεν διέταξε την πραγματογνωμοσύνη, ούτε καν το αίτημα μικρής μετάθεσης έκδοσης του πορίσματος «μόνον και μόνον για να έχουν πόρισμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου».

Θεώρησε ακόμη ως δικονομικά απαράδεκτη την επίκληση αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα και την απάτη που δεν υπήρχαν στο κατηγορητήριο: «Με πράσινα γυαλιά θέλετε να στήσετε Ειδικά Δικαστήρια», όταν «από την άλλη η ΝΔ έκλεισε πρόωρα τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα».

Ο βουλευτής συνόψισε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Εισήγηση εκποσώπου ΣΥΡΙΖΑ

Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας θεώρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.

Δεν υπάρχουν, όπως υπογράμμισε ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία.

Κατά τον βουλευτή «οι υπουργοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να επικαλούνται ότι υπέγραψαν αποφάσεις γνωμοδοτικών συμβουλίων», ενώ από την άλλη υπογράμμισε ότι διασπάται η στοιχειώδης λογική εξέτασης της υπόθεσης, όταν «αθωώνονται» από την πλειοψηφία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δρίτσας είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξερεύνητες πτυχές στην υπόθεση, «που πάντως δεν είναι υπόθεση μίζας και μαύρου χρήματος», αλλά και ούτε και κατηγοριών «που συνιστούν νομικούς ακροβατισμούς στο όνομα της δικομματικής αντιπαράθεσης».

Για το θέμα της παραγραφής ο βουλευτής θεώρησε ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει παραγραφή, αφού δεν το θέλουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, έκρινε όμως ότι η απόφαση για το αν έχει επέλθει ή όχι δεν πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους από τη Βουλή αλλά με νομικούς από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ομιλία προέδρου ΛΑ.Ο.Σ  Γ.Καρατζαφέρη

Στο ζήτημα της παραγραφής των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εστιάστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση, πως επιδεικνύει «εμπάθεια» έναντι των πολιτικών της αντιπάλων σε μία εποχή που χρειάζεται να πρυτανεύσει η συναίνεση.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κος Καρατζαφέρης είχε ζητήσει να κληθούν «οι δύο συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ, ο κος Βενιζέλος και ο κος Λοβέρδος», προκειμένου να διευκρινίσουν, εάν εξακολουθούν να θεωρούν (σύμφωνα με τα συγγράμματά τους), πως υπεύθυνος να κρίνει το ζήτημα της παραγραφής, είναι η Βουλή. Στην ομιλία του δε, που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εκτίμησε πως η απουσία των κ.κ. Λοβέρδου και Βενιζέλου από την συζήτηση, οφείλεται ακριβώς «γιατί τους το απαγορεύει η θέση του ΠΑΣΟΚ».

«Παρατυπίες υπήρξαν από την ΝΔ σ’ αυτήν την υπόθεση. Υπήρξε μαύρο χρήμα; Δεν ευρέθη. Μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε 940 εκ. ευρώ το 2004 σε ΟΤΑ, εκκλησίες, οργανισμούς; Τα πέρασε απ’ τη Βουλή. Και τα έδωσε ποιος σε ποιον; Ο υπουργός σε κάποιον ιδιώτη να πάρει και να φύγει; Σε κάποιο λαμόγιο; Το Δημόσιο στο ευρύτερο Δημόσιο. Εάν κάποιος πρέπει να φωνάζει, είναι οι υπόλοιπες Μονές, γιατί είχατε τέτοια περιποίηση στη μία και όχι στην άλλη. Και σε διαστολή εκείνου, η Πολιτεία δίνει περιουσία του Πολεμικού Ναυτικού για να γίνει ισλαμικό κέντρο. Και φωνάζουμε γιατί πριμοδοτήθηκε η Ορθοδοξία στο πρόσωπο μιας Μονής και όχι για ένα ισλαμικό κέντρο; Εκτός και αν είναι υπερήφανος κανείς για την σημερινή εικόνα στα Προπύλαια, που είναι επίδειξη ισχύος: «Εδώ είμαστε και έχουμε το πάνω χέρι». Και βεβαίως η εικόνα που έδειχνε η Ελλάδα, ήταν ίδια με εκείνη της Υεμένης» ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης και συνέχισε:

«Στη Θράκη, οι αυτοτιτλοφορούμενοι Τούρκοι αποφάσισαν ποιος θα είναι ο Περιφερειάρχης στη Θράκη. Θα καταστήσουμε την Ελλάδα όμηρο, όπως στην Βουλγαρία - θα το δούμε στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και στην Ευρώπη, η ατμόσφαιρα είναι πολεμική. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι σ’ αυτήν την πολεμική ατμόσφαιρα, εμείς, αντί να είμαστε μια γροθιά, ανταγωνιζόμαστε για το αν έκανε μια παρατυπία ο κος Κοντός, αν έβαλε σωστά την υπογραφή του; Έκλεψε; Όχι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Oμιλία Αλέξανδρου Κοντού

«Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.

«Πολλοί γνωρίζουν την διαδρομή μου, τους αγώνες που έδωσα για τους αγρότες και την περιφέρεια, αλλά με περισσή ευκολία, και γνωρίζοντας πως δεν έχει διαπιστωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η ύπαρξη δόλου και χρηματισμού, καταθέτουν πόρισμα με πρόταση παραπομπής. Οι κατηγορίες, πέραν από αστήρικτες και ανυπόστατες, ξεπερνούν και την υπερβολή, με αποκορύφωμα την ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε απάτη. Πώς μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό όμως, όταν δεν προέκυψε ροή μαύρου χρήματος και ο φυσικός αυτουργός της; Όταν δεν τεκμηριώνεται ούτε και ροή πολιτικού χρήματος;» αναρωτήθηκε ο κος Κοντός και συμπλήρωσε:

«Όλα αυτά παραπέμπουν σε θέατρο του παραλόγου, να καλούμαι να αποδείξω πως δεν είμαι ένοχος. Ότι δεν μετείχα σε σκάνδαλο, όταν δεν υπάρχει ούτε στοιχείο ή ένδειξη που να τεκμηριώνει αυτήν την υπόθεση».

Ο πρώην υπουργός, καυτηρίασε το επιχείρημα της πλειοψηφίας, πως η παραπομπή είναι αναγκαία προκειμένου να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αντιλέγοντας πως «η άνευ στοιχείων παραπομπή πολιτικών μόνον γι’ αυτό το λόγο, δεν τιμά κανέναν. Πολύ δε περισσότερο, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στο μέλλον».

Όσον αφορά τον ίδιο, ο κος Κοντός υπενθύμισε πως «ήμουν πάντα πολέμιος της Μονής και σθεναρά αντιτάχθηκα στις αξιώσεις της. Ήμουν από τους επικεφαλής της Επιτροπής κοινωνικών φορέων της Ξάνθης. Ουδείς μάρτυρας κατέθεσε πως είχα οιαδήποτε σχέση, ή συνάντηση, με τους εκπροσώπους της Μονής. Οι ίδιοι οι Εφραίμ και Αρσένιος δήλωσαν πως ήμουν πολέμιός τους. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Ξάνθης, ο αδελφός του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο κος Ξυνίδης, δήλωσε πως και πριν και μετά τις εκλογές του 2004, ο κος Κοντός ήταν δεδηλωμένα αντίθετος στη Μονή Βατοπεδίου. Οι συμπολίτες μου ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου».

Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε το κεντρικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, πως δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο συνεπεία των ανταλλαγών, κάτι που «αποδεικνύεται από τέσσερις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και του διεθνούς κύρους εκτιμητικών οίκων» - όπως επίσης και ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, δεν είναι δεδομένο: «Είναι αυθαίρετο το επιχείρημα ότι η λίμνη ανήκει στο Δημόσιο. Από το 2003, 25000 στρέμματα γης και η λίμνη, είχαν μεταβιβαστεί στη Μονή. Μόλις πριν λίγους μήνες κατέθεσε το Δημόσιο αγωγή κατά της Μονής διεκδικώντας την κυριότητα της Βισθωνίδας. Πώς λοιπόν προϋποτίθεται ότι ανήκει στο Δημόσιο;»

Τέλος, ο κος Κοντός δήλωσε πως «δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με οποιαδήποτε λογική παραγραφών» και πως «θα εκμεταλλευτώ όλες τις δυνατότητες της νομοθεσίας, για να αποτινάξω από πάνω μου κάθε σπίλωση. Σας ζητώ να με κρίνετε αντικειμενικά και δίκαια. Να αξιολογήσετε την πολιτική μου δράση, τον χαρακτήρα μου, τους αγώνες που έχω δώσει για πάρα πολλά χρόνια, για το πιο ταλαιπωρημένο τμήμα του ελληνικού λαού, τους έλληνες αγρότες».

Εισήγηση κ. Δένδια εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι, Ν. Δένδιας, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην προσθήκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, της κατηγορίας του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» για τους τέσσερις από τους πέντε υπουργούς, χωρίς να ζητηθεί από τους τελευταίους, να απολογηθούν γι’ αυτήν.

«Σας διατυπώνω έκκληση απόρριψης του πορίσματος της πλειοψηφίας. Θα προστατεύσουμε και τους συναδέλφους της πλειοψηφίας. Οι νομικές ανεπάρκειες του πορίσματος, αποτελούν ντροπή πρωτοετούς φοιτητή της Νομικής. Γίνεται λάθος παραπομπή σε άρθρα και παραγράφους. Και η εξάλειψη του αξιοποίνου, αφορά διατάξεις δημοσίας τάξεως. Δεν είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να πετάξουμε στον επόμενο την καυτή πατάτα. Το ναι ή το όχι, έπρεπε να είχε τεκμηριωθεί στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Δένδιας.

Ομιλία κ. Καστανίδη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ

Από πλευράς του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε «οδό ευθύνης» την αναζήτηση ενδείξεων ποινικών ευθυνών των εγκαλούμενων πρώην υπουργών και, απαντώντας κυρίως στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, που είχε προτάξει την ανάγκη ομαλού πολιτικού κλίματος και συναίνεσης, έκρινε πως ενδεχόμενη μη παραπομπή, θα βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα καχυποψίας απέναντι στην πολιτική τάξη της χώρας.

«Αν το κάναμε μετά τις περιφερειακές εκλογές, που απεδείχθη ότι μεγάλο ποσοστό του λαού δεν ήρθε στην κάλπη, αντιλαμβάνεστε ποια θα ήταν η ζημία εάν ο πολίτης εξελάμβανε την μη παραπομπή ως πολιτική συμφωνία και αναστολή πάσης ερεύνης; Θα ήταν νέο πλήγμα» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ομιλία Ευάγγελου Μπασιάκου

Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι.

Ο πρώην υπουργός του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη και η η παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο τόνισε ενώπιον της Ολομελείας ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως είναι τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

«Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι φέρεται ο ίδιος να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο, όταν έχει πωλήσει μετά από 20ετή θητεία στην πολιτική τη μισή του περιουσία και δεν έχει αγοράσει τίποτε:

- Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας, σημείωσε ο πρώην βουλευτής.

Ο κ. Μπασιάκος επέμεινε ότι η κυριότητα στη Μονή είχε δοθεί με τις αποφάσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη, ενώ κατηγόρησε την προανακριτική επιτροπή ότι δεν ανέμεινε τον έλεγχο της εκτίμησης της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, «προφανώς για να υπάρχει ένα πόρισμα στην προεκλογική περίοδο»

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στα διάφορα στάδια της υποθέσεως, για να υποστηρίξει ότι ο ίδιος ενήργησε βάσει των υποδείξεων των αρμοδίων και ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο ίδιος για τυχόν σφάλματα ή λάθη των υπηρεσιών που ακολούθησαν στη συνέχεια.

Ομιλία Γιώργου Βουλγαράκη

 Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην   υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ».

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου που να αφορά αλλοίωση της περιοχής από πλευράς αρχαιολογίας. Καμία ζημία του Δημοσίου και καμία διάταξη νόμου στην οποία να μπορεί να στηριχτεί οιαδήποτε παραπομπή για κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα - και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία έρευνα από την τακτική   Δικαιοσύνη για κανέναν παράγοντα του υπουργείου. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες, γιατί το υπουργείο δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών, και καμία πρωτοβουλία ή καθήκον, δεν μπορούσε να αναληφθεί εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού. Στο πόρισμα όμως της πλειοψηφίας, έκριναν πως υπήρξε παράβαση καθήκοντος…» ανέφερε ο κος Βουλγαράκης.

Ο πρώην υπουργός, κατηγορείται πως παρέλειψε να κινήσει την διαδικασία μεταβίβασης αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη, παρά την παρέμβαση του επικεφαλής της τοπικής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κου Ταβλάκη, που τον ενημέρωνε πως δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση, χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας.

«Το κατηγορητήριο, αποφεύγει να προσδιορίσει πότε και πώς έπρεπε να δράσω. Μπορούσα να ακυρώσω τα συμβόλαια και δεν το έκανα; Ως υπουργός είχα ειδοποιηθεί αρμοδίως και εγκαίρως για τις ανταλλαγές; Ενημερώθηκα μετά την υπογραφή των συμβολαίων και, όπως ανέφερε ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος στην Επιτροπή, «ο υπουργός δεν μπορούσε να ακυρώσει το συμβόλαιο». Το ίδιο είπε και ο κος Λιάπης. Εγώ παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να κατηγορούμαι γι’ αυτό. Και αναφέρεται πως ειδοποιήθηκα εγκαίρως. Μήπως αγνόησα το έγγραφο του κου Ταβλάκη και το έθεσα στο αρχείο; Όχι - ζήτησα την γνώμη της υπηρεσίας, η οποία απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κου Ταβλάκη και απαντά, όταν πλέον δεν είμαι υπουργός».

«Ειλικρινά δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση μου. Να υποστεί ως άνθρωπος αυτό το τεράστιο πολιτικό, οικογενειακό και προσωπικό κόστος που υφίσταμαι αυτά τα δύο χρόνια, που έφτασα στο σημείο να χάσω και την μητέρα μου. Σ’ όλο αυτό το διάστημα της υπουργικής μου θητείας, προσπαθούσα να παράγω έργο ορατό, καθημερινό και μετρήσιμο και να πολιτεύομαι υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα και τους νόμους. Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες.

Προσωπικά, παρά την πικρία που νοιώθω, σέβομαι απόλυτα την αίθουσα αυτή, στην οποία βρίσκομαι από 29 ετών» κατέληξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Ομιλία Π. Δούκα

Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

Η συνταγματική επιταγή, τόνισε ο πρώην υπουργός δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

- Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, τόνισε ο πρώην υφυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζοντας ότι «οι απανωτές γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οπότε επίσης διεγράφησαν οι επίδικες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και οι παραλίμνιες από την κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

- Δεν ήταν απλώς αποφάσεις των Δρυ και Δούκα, αλλά συλλογικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σήμερα αθωώνει τους πρώην υπουργούς του.

Συμπλήρωσε μάλιστα ως στοιχείο εμπάθειας το γεγονός ότι ενώ το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών για την υπόθεση των πέντε υπό παραπομπή πρώην υπουργών χαρακτηρίζεται ως αναξιόπιστο, κρίνεται ως απολύτως αξιόπιστο στο νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις «προφανώς για να δοθεί με τη μεγαλύτερη ευκολία το φιλέτο του Ελληνικού»

Πρόσθεσε ο κ. Δούκας ότι ο ίδιος άνοιξε τους λογαριασμούς του και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να ανοίξει τους λογαριασμούς της εξωχώριας ΤΟΡΚΑΣΟ, «την οποία το ΠΑΣΟΚ φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι»

Είναι μία πολιτική δίωξη, αφού όλες οι κατηγορίες είναι στον αέρα είπε ο πρώην βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι η οικογένειά του και ειδικά ο πατέρας του, πτέραρχος Γεώργιος Δούκας υπέστησαν διώξεις κατά το παρελθόν και κατέληξε:

- Έχουν γίνει πολλές ακροβασίες και αυτό που γίνεται σήμερα συνιστά μαύρη σελίδα του ελληνικού κοινοβουλίου. Εύχομαι κανένας από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να μη βρεθεί στη δική μου θέση και μάλιστα με τα δικά σας κριτήρια. Εγώ θα κάνω ό,τι πρέπει να κάνω. Πουθενά όμως στον κόσμο δεν διώχθηκε υπουργός, επειδή τήρησε τη νομιμότητα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων με αποκορύφωμα την αποχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ από την διαδικασία.

Την αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής, επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών της, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, «μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού (…) Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο».

Κλιμακώνοντας την ένταση της ομιλίας του, ο κος Τζαβάρας κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πως δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά «το νόημα που μπορείτε εκ των ενόντων να σκαρώνετε».

«Πρόκειται για την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Επιδίδεστε σε μια απίστευτη παρωδία - έναν εμπαιγμό στον οποίον εμείς δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε. Οι συντάκτες του πορίσματος δεν φρόντισαν καν να πληροφορηθούν ότι δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, ποινική διάταξη που να θεμελιώνει ή να αυξάνει το αξιόποινο και ήρθαν να σας ζητήσουν εφαρμογή νόμου του 2008 (…) Έχουμε πολύ ζωηρές επιφυλάξεις, εάν δεν αποτελεί η συγκεκριμένη πράξη, η ίδια ποινικό αδίκημα και αν δεν εξέθεσαν οι συνάδελφοι σε δίωξη αθώους πολίτες. Ζητώ από τον Πρόεδρο της Βουλής, να διαβιβαστούν τα συγκεκριμένα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα με το ερώτημα εάν διαπράττεται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με το άρθρο 230 περίπτωση β’ του Ποινικού Κώδικα» ανέφερε ο κος Τζαβάρας πριν την αποχώρηση της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης, υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία απείχε δύο φορές από ψηφοφορίες σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου προκειμένου να προστατεύσει τους υπουργούς της και «διέλυσε τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα. Τώρα αποχωρούν. Αν οι βουλευτές της ακολουθήσουν αυτή τη φυγή, θα μείνουν εκτεθειμένοι στην κοινωνία μας, που θέλει διαφάνεια και κάθαρση».

Απαντώντας στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το «ατεκμηρίωτο των κατηγοριών», ο κος Μπεντενιώτης θεώρησε δεδομένη τη ζημία του Δημοσίου συνεπεία του σκανδάλου του Βατοπεδίου, υπενθυμίζοντας τις διώξεις που έχει ασκήσει η Δικαιοσύνη σε νομικούς συμβούλους του κράτους, στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απαγόρευση αναχώρησης των κατηγορουμένων από τη χώρα. «Η πραγματογνωμοσύνη παρέλκει από την στιγμή που η ζημία σε βάρος του Δημοσίου θεωρείται δεδομένη» υποστήριξε. Άλλο τόσο, «οι παράνομες αποφάσεις είναι σαφέστατες: Παραίτηση απ’ τη δίκη, Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ανταλλαγές χωρίς γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η υπουργική απόφαση που δεν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ κατά παράβαση καθήκοντος και οι παρεμβάσεις για να επισπευσθεί η διαδικασία».

«Πολύ ορθά συζητείται με έμφαση, η συναίνεση που πρέπει να υπάρξει. Η συναίνεση όμως, πρέπει να έχει αφετηρία και την συναίνεση ελέγχου όλων των ζητημάτων που αφορούν το δημόσιο χρήμα» υποστήριξε ο κος Μπεντενιώτης.

Ευθύνες και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας πρόταση του κόμματός του, το 1996, να καταστεί η Βισθωνίδα εθνικό πάρκο - πρόταση που είχε απορριφθεί. «Οι πολιτικές ευθύνες για μας, ξεκινάνε από τότε, είναι πολύ σοβαρές και αφορούν, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κος Χαλβατζής, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο της παραγραφής των αδικημάτων και τόνισε πως η παραδοχή της βλάβης του Δημοσίου θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση κάθε έρευνας. Ο κος Χαλβατζής, όπως και η κα Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) αργότερα, αναφέρθηκε και στην επικείμενη εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου με την διαδικασία fast track, παρατηρώντας πως «αν προχωρήσετε σ’ αυτήν την πρακτική των πωλήσεων ή εκχωρήσεων, φαντάζεστε πόσες εξεταστικές επιτροπές θα χρειαστούν στο μέλλον για να διερευνήσουν, όχι μόνον τις διαδικασίες, αλλά και τα ποσά; Σκεφτείτε το, πριν προχωρήσετε σ’ αυτές τις ενέργειες».

Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) εστιάστηκε στην «παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, τα πρόσωπα των οποίων είναι ιερά».

«Σηκώθηκε κατηγορούμενος (σ.σ. πρόκειται για τον Α. Κοντό), που πρόβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το δικαίωμά του να ακουστεί από τον δικαστή του. Υπήρξαν κατηγορίες που προστέθηκαν στο πόρισμα της Προανακριτικής στο τέλος, εκ μέρους της πλειοψηφίας, επί αδικημάτων για τα οποία δεν εξετάστηκαν οι κατηγορούμενοι. Περίμενα κάποια τοποθέτηση για τις καταγγελίες αυτές. Σιγή. Περιμένω από τους συναδέλφους που λένε ότι δεν εξηντλήθη το αξιόποινο, να μας πουν γιατί δεν πρέπει να αποφασίσουμε εμείς. Δεν είπαν κουβέντα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει η απάντηση ότι «θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο»; Εμείς δεν πρέπει να τοποθετηθούμε;»

«Μετά ταύτα, η διαδικασία δεν είναι απροκατάληπτη, αμερόληπτη, σαφής, που να διασφαλίζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα εκείνων που αποφασίζουμε να κρίνουμε. Είναι διαδικασία απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο κος Βορίδης δηλώνοντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την συνεδρίαση.

Τελευταία ομιλήτρια πριν από την ψηφοφορία, η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, κατήγγειλε «δικομματική συγκάλυψη του σκανδάλου», καθώς «το ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε κυβέρνηση δεν ξανασχολήθηκε με την έκβαση της υπόθεσης και καθυστερούσε σκοπίμως την ανάδειξη του σκανδάλου που ξεκίνησε επί των ημερών του. Ο κος Πεταλωτής, προς τιμήν του ήταν απ’ αυτούς που τα είχε βάλει με τον ίδιο τον κομματικό του χώρο, γιατί θεωρούσε πολύ σκανδαλώδες το ΠΑΣΟΚ να είναι με τη Μονή. Δυστυχώς, στη συζήτηση για σύσταση της Διακομματικής, όταν θέσαμε θέμα διερεύνησης ποινικών ευθυνών Δρυ και Φωτιάδη, το ΠΑΣΟΚ τους αθώωσε» παρατήρησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Αμανατίδου, υπενθύμισε το αίτημα του κόμματός της για παράταση των εργασιών της Προανακριτικής, το οποίο δεν έγινε δεκτό. «Η ροή μαύρου χρήματος, δεν τεκμηριώνεται». Με το δεδομένο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, δήλωσε πως συναινεί στην παραπομπή μονάχα τριών πρώην υπουργών (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός) και μόνον για το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία.