Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

«Φωτιά» πήρε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν, στο περιθώριο συζήτησης νομοσχεδίου, τέθηκαν επί τάπητος τα όσα συνέβησαν χθες στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, λέγοντας ότι ενημερώθηκε πως υπήρξε παραβίαση του χώρου της πρυτανείας. 

«Αφορά χώρο πρυτανείας, εκεί ο πρύτανης έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος και εξήγησε ότι στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι χώρος είναι «ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω». 

«Αυτά είναι προφάσεις για άλλου είδους συμπεριφορές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η κ. Φωτίου που πήρε το λόγο αμέσως μετά για λογαριασμό των ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως την προηγούμενη μέρα, η ίδια μαζί με τους κ.κ. Μαντά και Αλεξόπουλο, πήγαν στο κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου επειδή ανησυχούσαν για όσα συμβαίνουν. «Εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδια τους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς εξήγησε ότι δεν προκλήθηκε καμία ανωμαλία, καθώς οι βουλευτές πήγαν ήρεμα και συζήτησαν επί 1,5 ώρα. «Μας ξέρετε όλους, δεν πήγαμε με κουκούλες, πήγαμε με το πρόσωπό μας», υπογράμμισε.

Τους τόνους ανέβασε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δείχνει ανοχή σε πρακτικές καταλήψεων και κουκουλοφόρων. «Θέλετε να φιμώσετε βουλευτή; Χαίρομαι που το αποκαλύπτεστε. Όλοι ξέρετε ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων, ποιοι χτίζουν πόρτες πρυτάνεων, γνωστές οι πρακτικές του παρελθόντος», είπε ο κ. Λουκουρέντζος και πρόσθεσε: 

«Θέλουμε να δούμε πανεπιστήμια που να μην έχουν νονούς να τα διαφεντεύουν».

«Είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι βουλευτές να επισκέπτονται πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτά που είπε ο κ. Λυκουρέντζος δεν μας εκφράζουν», απάντησε ο Τάσος Κουράκης, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρύτανη, ότι πυροδοτεί κλίμα αναντίστοιχο με την εικόνα που δημιουργήθηκε.

«Η κ. Φωτίου είπε ότι ανησυχούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μα δεν ανησυχείτε όταν καίγονται και καταλαμβάνονται πανεπιστήμια; Όταν υποβαθμίζονται; Όταν φοιτητές χάνουν εξάμηνα και οι γονείς τους πληρώνουν;», αναρωτήθηκε ο Κώστας Σκρέκας από τη πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: 

«Γιατί τώρα; Τι έκανε ο πρύτανης; Δεν θα σας αφήσουμε, τη χώρα θα τη φτιάξουμε, όχι αυτό που θέλετε εσείς, απόλυτη αναρχία, δήθεν αριστερίστικα».

Τον τελευταίο λόγο, είχε ο υπουργός που εν μέσω πανδαιμόνιου, είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν έτσι μέσα στο πανεπιστήμιο

«Να ανησυχείτε ναι, αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις, εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι», είπε και σημείωσε: 

«Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκατε, που μπήκαμε; Είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας».