Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Οι συμμαχίες και η διεύρυνση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη συζήτηση στην Κουμουνδούρου. 

Από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση, άρχισαν να αυξάνονται θεαματικά και αυτοί που ανακάλυψαν τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και τις ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί που θα ήταν πρόθυμοι να στρατευτούν στην προσπάθεια, ακόμα και να πολιτευτούν με τα ψηφοδέλτιά του. Το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά, ακόμη και από εκείνους οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της μεγάλης διεύρυνσης, προκειμένου να φτάσουν στο υψηλότερο δυνατόν εκλογικό ποσοστό. 

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Κυρίως γιατί εκτιμάται ότι αυτή η συνεργασία θα δώσει πολιτική ώθηση και όχι γιατί η ΔΗΜΑΡ έχει πλέον κάποια υπολογίσιμη εκλογική επιρροή. 

Στα «πηγαδάκια» της Κεντρικής Επιτροπής, εκεί που οι συνεργασίες αποτελούσαν το κύριο θέμα συζήτησης, υπήρξε όμως μια μεγάλη έκπληξη. Στις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος, μετά τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ που δεν τυγχάνουν και της καλύτερης υποδοχής από την αριστερή αντιπολίτευση, βρέθηκε η Κίνηση των 75, που πριν λίγες μέρες αμφισβήτησε τον Ευ. Βενιζέλο με κείμενο το οποίο προσυπέγραψαν 4.000 μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Η Κίνηση των 75 απασχολεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της δριμείας κριτικής που ασκεί εδώ και καιρό στην Κυβέρνηση και στον Ευ. Βενιζέλο, από αριστερές θέσεις. Όπως λεγόταν, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της «Κ 75» μπορούν να συναντηθούν. Ούτε συζητήσεις έχουν υπάρξει. Απλώς κάποιες κουβέντες μεταξύ στελεχών ένθεν κακείθεν, από αυτές που λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου. 

Στα υπέρ της «Κ 75» προσμετρείται ότι κανείς από τους υποστηρικτές της δεν βρίσκεται στη Βουλή στην τελευταία περίοδο, καθώς και ότι ορισμένοι από αυτούς που πρωτοστατούν, όπως ο Μ. Καρχιμάκης, ο Γρ. Νιώτης, ο Β. Νούσιος διατηρούν άριστες σχέσεις με πρώην στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ