current views are: 2

21 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση23:37

Εν μέσω έντασης ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

Σε αρκετά τεταμένο κλίμα, διεξήχθη η συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2015 και ο οικονομικός απολογισμός του 2013.

Δημοσίευση 23:37’
αρθρο-newpost

Σε αρκετά τεταμένο κλίμα, διεξήχθη η συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2015 και ο οικονομικός απολογισμός του 2013.

Σε αρκετά τεταμένο κλίμα, διεξήχθη η συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2015 και ο οικονομικός απολογισμός του 2013.

Τα δύο σχέδια υπερψηφίστηκαν από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών» και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, «λευκό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για του μέτρου της προσφυγής σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και της συζήτησης νομοσχεδίων με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως επίσης και την υιοθέτηση βουλευτικών τροπολογιών «της τελευταίας ώρας».

«Εδώ εφαρμόζουμε πλήρως τον Κανονισμό» απάντησε από πλευράς του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Ίσως μπορώ να συμφωνήσω πως γίνεται μια κατάχρηση σ’ αυτά τα ζητήματα – αλλά αυτό είναι θέμα να το συζητήσετε και με την κυβέρνηση».

Όμως, «ο προϋπολογισμός είναι της Βουλής και όχι της κυβέρνησης ή του Προεδρείου. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον καταψηφίζετε. Δεν εκτελέσαμε σωστά τον προϋπολογισμό του 2012; Δεν δημοσιεύονται όλες οι δαπάνες στη “Διαύγεια”; Γιατί καταψηφίζετε τον απολογισμό; Επειδή έφερε η κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Είναι προφανές πως δεν θέλετε τη συνεννόηση…» συμπέρανε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Μεϊμαράκης.

Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως «το 2010 η χώρα χρεοκόπησε -και από τότε προσπαθούν διαδοχικές κυβερνήσεις να κρατήσουν όρθια τη χώρα στη ζώνη του ευρώ. Και ασφαλώς σ αυτές τις έκτακτες συνθήκες που διανύει η χώρα, είναι πολύ λογικό ότι και το Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί και έκτακτες διαδικασίες προβλεπόμενες απ’ το Σύνταγμα».

Επί της ουσίας των δύο σχεδίων, οι εισηγητές της συμπολίτευσης Κ. Σκρέκας (ΝΔ) και Δ. Σαλτούρος (ΠΑΣΟΚ), υπογράμμισαν το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής εξακολουθεί να μειώνεται ακολουθώντας τις περικοπές που επιβάλλονται στην κοινωνία συνολικά. «Οι αποζημιώσεις των βουλευτών καθώς και οι αποδοχές των συνεργατών τους μειώθηκαν δραστικά σε επίπεδο άνω του 37%, (σ.σ. σε σχέση με το 2009)» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στον απολογισμό του 2013 – ενώ για τον προϋπολογισμό του 2015, τόνισε πως είναι μειωμένος κατά 2 περίπου δις ευρώ.

«Η απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού και του απολογισμού, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η χρήση των προβλεπόμενων πιστώσεων, γίνεται προφανώς, με φειδώ και υπευθυνότητα» ανέφερε ο Δ. Σαλτούρος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα δύο σχέδια, με τον εισηγητή του Δ. Γελαλή να υποστηρίζει πως οι μειώσεις του προϋπολογισμού, επικεντρώθηκαν κυρίως σε μειώσεις μισθών και λιγότερο στην περικοπή άλλων δαπανών.

«Παρών» ψήφισε η Ασημίνα Ξηροτύρη για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, «εκτιμώντας τη σημαντική προσπάθεια για τη μείωση και εξορθολογισμό των δαπανών». Η βουλευτής πρότεινε περαιτέρω μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και εξορθολογισμό του επιδόματος οργάνωσης γραφείου των βουλευτών, υποστηρίζοντας πως το επίδομα θα πρέπει να αφορά μονάχα τους βουλευτές της περιφέρειας.

«Δίνουμε λευκή ψήφο δηλώνοντας και την ανοχή μας στις προσπάθειες που κάνει το Προεδρείο και όλοι οι παράγοντες της Βουλής για τη μείωση των δαπανών» δήλωσε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

«Περικόπηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά όχι και των βουλευτών, των οποίων η αποζημίωση παραμένει αφορολόγητη κατά 68%» κατήγγειλε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή).

«Ο απολογισμός του 2013 και ο προϋπολογισμός του 2015, δεν θα μπορούσαν να κινηθούν έξω από τα πλαίσια στα οποία κινείται ο κρατικός Προϋπολογισμός και την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι γνωστό ότι καταψηφίζει όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς γιατί κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση» δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής.


σχετικα αρθρα