Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου, όταν, λίγες ώρες μετά την συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της ΔΕΘ, εξήγγειλε ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ταμεία, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια. Περίπου 15 μέρες αργότερα, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο Βερολίνο και μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ, μίλησε- μεταξύ άλλων, για την ανάγκη να υπάρξουν «ανάσες» ιδιαίτερα στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων.  

Βρισκόμαστε στο τρίτο 10μερο του Οκτωβρίου και ακόμα περιμένουμε… Και τις ρυθμίσεις και τις «ανάσες». Και περιμένοντας, μόνο οι οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.  Όχι γιατί είμαστε ένα έθνος μπαταχτσήδων, αλλά γιατί έχουμε κουραστεί ή μάλλον έχουμε στερέψει από την υπερφορολόγηση, κάτι το οποίο δείχνει να μην αντιλαμβάνεται η τρόικα

Είναι δυνατόν να μην εκνευρίζεται κανείς; Δεν είναι! Και ο εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλος τις τελευταίες μέρες, καθώς ο συνολικός σχεδιασμός καθυστερεί και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σταθερά να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφωνίες της τρόικας στις δύο ρυθμίσεις (οφειλές σε εφορία- ταμεία και κόκκινα δάνεια) είναι επίμονες και αφορούν στον αριθμό των δόσεων, το ύψος του συνόλου των χρεών και τη μείωση των προσαυξήσεων.  

Όλα δείχνουν ότι οι τροϊκανοί έχουν εκνευρίσει και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον σχεδιασμό απεμπλοκής από το Μνημόνιο και κυρίως  τον χρόνο έναρξης του διαλόγου για το χρέος. Προφανώς για το λόγο αυτό χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία των υπουργών Χαρδούβελη, Δένδια, Βρούτση, Αθανασίου, Σταϊκούρα, Μαυραγάνη και ζητούμενο να βρεθεί άμεσα λύση για να περάσουν οι ρυθμίσεις από τη Βουλή χωρίς αυτό να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κάθε μέρα που περνάει είναι πολύτιμη και κάθε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και που πιστεύεται ότι θα μπορέσει να οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος και στην επίτευξη του βραχυπρόθεσμου στόχου να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.