Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Δεσμεύσεις για επενδύσεις και στήριξη της απασχόλησης στην Ευρωζώνη σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλον Γιούνκερ στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της νέας σύνθεσης στην Κομισιόν. 

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ το χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκής ιθαγένειας παίρνει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος κατέχει ήδη και το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, «Γνωρίζετε ότι στοχεύω σε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων με μια επένδυση για την ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας ύψους 300 δισ. ευρώ, αν αυτή εγκριθεί σήμερα. Η πρόταση αυτή θα ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα».

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, μάλιστα υπογράμμισε την κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει. «Η απάντηση στις οικονομικές προκλήσεις της περιόδου δεν μπορεί να είναι μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω. Δεν πιστεύω στα θαύματα και η ανάπτυξη δεν θα εκτοξευτεί αν στις Βρυξέλλες πατήσουν ένα κουμπί. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει συνδυαστούν και να γίνουν πράξη».

Όπως εξήγησε, «Κάθε μέρα που περνά η Ευρώπη χάνει έδαφος, παραλείποντας να εκμεταλλευτεί το μεγάλο δυναμικό της, την τεράστια ψηφιακή ενιαία αγορά. Θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται, ενώ αμέτρητες ιδέες υπάρχουν για ευρωπαϊκή οικονομίας. Ωστόσο, η εφαρμογή τους δεν έχει γίνει όπως θα έπρεπε. Είναι ευθύνη μας πλέον η βελτίωση της κατάστασης στον τομέα αυτό».  

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με όλα τα κράτη μέλη επί ίσοις όροις.

«Έχει έρθει η ώρα να αρχίσουν συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί μια ευρεία και αποτελεσματική συμφωνία στην οποία μια συμμαχία των χωρών και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα αυτών θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια δομή τριών πυλώνων: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσειςδημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με αξιοπιστία. 

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δεν θα αλλάξουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με ένα βαθμό ευελιξίας. Αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει ασταθής.

«Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη της προς τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που παρουσίασε νωρίτερα ο νέος της πρόεδρος.