Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Για την πιο δύσκολη και πιο σημαντική διαπραγμάτευση με την τρόικα ετοιμάζεται πυρετωδώς η δικομματική κυβέρνηση, και εν μέσω της κόντρας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα χαράξουν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα τη στρατηγική με την οποία θα κινηθεί η ελληνική πλευρά. 

Το τρίπτυχο που θα κινηθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις γενικές αρχές των δυο πολιτικών αρχηγών, είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, να απορροφηθούν οι αντιδράσεων των αγορών και των εταίρων και να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το χρέος και την έξοδο από το πρόγραμμα. 

Το νέο ορόσημο της κυβέρνησης είναι πλέον η 8η Δεκεμβρίου και από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να μην υπάρξει μεγάλη πίεση, διότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν αντέχει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης καθώς αυτή θα επιδράσει άρδην στα δημοσκοπικά ποσοστά. 

Το κλίμα που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τους πιστωτές είναι βαρύ, ενώ ασκείται μεγάλη πίεση στη δικομματική κυβέρνηση με την τοποθέτηση στο τραπέζι θεμάτων που καίνε και δεν μπορεί να τα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως π.χ. το ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό κ.α. 

Η Αθήνα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη να υπερασπιστεί τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει, αλλά πλέον όλα τελούν υπό την αίρεση της διαπραγμάτευσης και των διαθέσεων της τρόικας. Πάντως οι πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να κάνουν δεκτές τις ελληνικές αιτιάσεις, αν και στο πρωθυπουργικό γραφείο ευελπιστούν ότι θα αναλογιστούν τι διακυβεύεται στην Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, και θα υποχωρήσουν. 

Οι πιστωτές είναι σαφές, όπως έχει μεταδοθεί και στην κυβέρνηση, δεν θέλουν, παρά το επιχείρημα περί πίεσης από την κοινωνία και τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει η κυβέρνηση την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. 

Αυτή τη στιγμή δεν απασχολούν την τρόικα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν πρωτίστως, όπως αποφάσισε και το πρόσφατο Eurogroup, να προωθηθούν όλα τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Γιατί έως τότε; Διότι μετά προσδιορίζεται και χρονικά η έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα και επισήμως η χώρα, εάν δεν εκλεγεί διάδοχος του Κάρολου Παπούλια θα κινείται πιο εντατικά σε προεκλογικούς ρυθμούς, αν και ήδη στη χώρα κυριαρχεί προεκλογικό άρωμα. 

Επίσης, λόγω αυτής της μεγάλης πολιτικής εκκρεμότητας και του πιθανού ενδεχομένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, δεν αποφασίζουν οι πιστωτές, όχι να δώσουν λύση στο χρέος, αλλά ακόμα και να την περιγράψουν, παρά τις επικοινωνιακές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. Ταυτόχρονα το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης είναι να μην απαιτηθούν δυσβάσταχτα μέτρα με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την οποία αρνείται να ονομάσει νέο μνημόνιο η Αθήνα. 

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν ότι ο νέος κύκλος αξιολόγησης θα λήξει ομαλά, αν και με δυσκολίες και δίνουν μεγάλη σημασία στα επικείμενα stress tests των τραπεζών. 

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις που θα γίνουν σε υψηλότερο, «πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα», αν και έχει σταλεί μήνυμα στην Αθήνα να μην αναμένει ότι στην επικείμενη αυριανή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να συζητηθεί το ελληνικό θέμα. 

Εκτός από την τρόικα, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει και το κλίμα στην κοινωνία και ως εκ τούτου, αλλά υπάρχει εμπλοκή όπως φάνηκε και στο ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών σε ταμεία και ασφαλιστικά ταμεία από 72 ως 100 δόσεις, όπως επιβεβαιώθηκε στην επικοινωνία με την τρόικα την Δευτέρα.