Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Τον οδικό χάρτη, όχι αυτή τη φορά για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και την εποπτεία της τρόικας την οποία πρόωρα εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά για το κλείσιμο της αξιολόγησης αναζητούν στις 18:00 το απόγευμα σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία και του οικονομικού επιτελείου.  

Οι δύο άνδρες συναντώνται στον απόηχο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και υπό το βάρος της ανοικτής αντιπαράθεσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Όλως τυχαίως και τα δύο ζητήματα, ειδικά δε αυτό του μισθολογίου, συνιστούν βασικά κεφάλαια στην ατζέντα της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μαζί με το ασφαλιστικό (σ.σ. το οποίο η κυβέρνηση δεν συζητά αλλά θέλει να παραπέμψει για το 2015) και τα εργασιακά (σ.σ. όπου αναζητείται συμβιβασμός, αρχικώς μεταξύ των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης). 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου μετά το ηχηρό ράπισμα των αγορών, στον απόηχο των δηλώσεων... ανεξαρτητοποίησης της ελληνικής πλευράς αλλά και υπό το φόβο της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί η δεδηλωμένη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόσφατη «περιπέτεια» της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα, πέραν της αποδοχής από την Αθήνα της ύπαρξης ενός προληπτικού λογαριασμού πίστωσης, και την αύξηση των απαιτήσεων των πιστωτών ως προς το βαθμό υλοποίησης του προγράμματος ενόψει της αξιολόγησης. 

Όπως αποκάλυψε, χθες, το Newpost κυρίαρχη θέση στο εσωτερικό του Μαξίμου, την οποία συμμερίζεται και ο κ. Βενιζέλος, είναι να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους για την προληπτική γραμμή πίστωσης, το χρέος κ.ο.κ. αλλά να αποτελέσει το διακύβευμα στην προεδρική εκλογή και στις κάλπες που, πιθανότατα, θα ακολουθήσουν. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι όχι εύκολο. 

Ήδη η Αθήνα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των «κόκκινων δανείων» ενώ, χθες, το Μαξίμου βρέθηκε αντιμέτωπο με διαδοχικές... γκάφες των εμπλεκόμενων υπουργείων. Το Ανάπτυξης εμφανιζόταν να έχει έτοιμη λύση, το Οικονομικών διέψευδε ενώ η πληροφορία που κυκλοφόρησε από κύκλους της οδού Νίκης ότι η τελική ρύθμιση δεν πρόκειται να συμφωνηθεί πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, προκάλεσε την οργή του Πρωθυπουργού που ζήτησε απεμπλοκή εντός των επόμενων λίγων ημερών. 

Πέραν αυτού, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του μισθολογίου στο Δημόσιο, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την τρόικα. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι οι διαρροές προέρχονται από το Υπουργείου του, φωτογραφίζοντας το Υπ. Οικονομικών, επέμεινε ότι οι αλλαγές πρέπει να υπάρξουν. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει πολλά να δώσει στην τρόικα προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία. Μητσοτάκης και, κυρίως, Γεωργιάδης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους του οποίου το γάντι σήκωσαν οι Χρ. Πρωτόπαπας, Παν. Ρήγας, Αθηνά Δρέττα κ.α. κατηγορώντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι κινειται ερήμην του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. 

Το ζήτημα του μισθολογίου δεν είναι το μόνον στην ατζέντα του Δημοσίου , όπου το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τα τελευταία... πράσινα οικοσυστήματα, που δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Οι εκκρεμείς απολύσεις συνιστούν, εκ νέου, αιτία τριβής μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη αφενός και Ανδ. Λοβέρδου – Μιχ. Χρυσοχοϊδη αφετέρου, με τους Σαμαρά και Βενιζέλο να καλούνται να αναλάβουν χρέη διαιτητών. 

Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης θα εκτονωθούν, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν. Ωστόσο, ο ορατός πλέον εκλογικός ορίζοντας καθιστά δυσχερέστερη τη συνεννόηση και, παράλληλα, αποκαλύπτει πλήρως τις εκλογικές σκοπιμότητες των δύο πλευρών. Για πολλούς, η ώρα της κρίσης δεν θα είναι η επικείμενη αξιολόγηση αλλά η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όταν και θα είναι ορατό το πλαίσιο συμφωνίας με την ευρωζώνη για την επόμενη ημέρα και, πλέον, άπαντες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους...