Το αγάπησαν. Έγιναν ένα με αυτό. Ο αποχαιρετισμός, πονάει τώρα. Οι πιλότοι των Α-7, οι χειριστές των μαχητικών που ήταν γνωστά ως «κουρσάροι» και αποτελούσαν για τη χώρα μας το στρατηγικό της όπλο για δεκαετίες απέναντι στην Τουρκία, δημιούργησαν ένα ακόμα βίντεο ως απόδοση φόρου τιμής σε αυτά.

Κάποτε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε ένα στόλο από αυτά που ξεπερνούσε τα 120 Corsair. Η έλλειψη από την αγορά ανταλλακτικών γι αυτά τα αεροσκάφη ανάγκασε το ΓΕΑ, να βάλει σταδιακά στην άκρη ορισμένα από αυτά προκειμένου να τα χρησιμοποιεί ως απόθεμα ανταλλακτικών. Ήρθε η ώρα όμως να μην υπάρχει ούτε ένα ανταλλακτικό πλέον γι αυτά και αναγκάστηκε να αποσύρει και τα τελευταία 17 αεροσκάφη αυτού του τύπου που διέθετε.

Ήταν βομβαρδιστικά, που διέθεταν θωράκιση στην «κοιλιά» τους, έπαιρναν πολύ μεγάλο φορτίο, είχαν πολύ μεγάλη αχτίνα δράσης ικανά να επιχειρούν στα βάθη της Τουρκίας, πετούσαν χαμηλά και αόρατα από τα ραντάρ , αποτελούσαν τα μόνα αεροσκάφη που μπορούσαν να υποστηρίξουν χερσαίες επιχειρήσεις του Στρατού μας καθώς είχαν τη δυνατότητα να κινούνται με μικρή ταχύτητα και λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν η μόνη που ακόμα τα χρησιμοποιούσε παγκοσμίως και γι αυτό στην τελετή της απόσυρσης των Α-7 στον Άραξο παραβρέθηκαν και ξένοι πιλότοι που τα είχαν πετάξει στοπαρελθόν και  ήρθαν από τη χώρα τους ειδικά για την εκδήλωση αυτή.

Και ενώ πολλοί είχαν αναφέρει στον ηλεκτρονικό τύπο ότι θα πετάξουν για τελευταία φορά στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου , οι τελευταίες πληροφορίες το διαψεύδουν αυτό. Εκτός από τα διάφορα εντυπωσιακά βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τα Α-7 , οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έφτιαξαν ακόμα ένα που δίνει μία μικρή γεύση για τη δράση των αεροσκαφών αυτών.

Γ. Κοκ.

TAGS