Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Την στρατηγική της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο αλλά και τις επόμενες κινήσεις που θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στη νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν για το μεγάλο «αγκάθι στην διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αυτό δεν είναι άλλο από τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει από την ΔΕΘ αλλά ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί και ακόμη δεν έχει κατατατεθεί προς ψήφιση. Και μάλιστα, την στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του πρωθυπουργού αλλά η τρόικα δεν επιτρέπει να ανακοινωθεί.

Ο λόγος είναι ότι οι δανειστές απαιτούν να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των οφειλετών δηλαδή να υπάρξει μια ρύθμιση που θα ρυθμίζει ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες οφειλές και κόκκινα δάνεια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά και στις δύο περιπτώσεις οι δόσεις να μην ξεπερνούν τις 100. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι δύο αφού, μάλιστα, κάτι τέτοιο έσπευσε να ανκοινώσει.

Στην των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου θα αναζητηθούν και πιθανές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει ο πρωθυπουργός προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού θα έχει την δυνατότητα να συναντήσει τους ευρωπαίους εταίρους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Τέτοιες πιθανές πρωτοβουλίες θα είναι ακόμη και μια εκ νέου επικοινωνία με την κυρία Μέρκελ ή μία ακόμη δήλωση στήριξης από ευρωπαίους αξιωματούχους (π.χ. Γιούνκερ) ώστε να δοθεί και πολιτικό μήνυμα στην τρόικα ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω δόσεων, αποτελεί και πολιτικά, πλέον, επιτακτική ανάγκη.

Ανησυχία όμως υπάρχει και για την πιεστική απαίτηση των δανειστών να προχωρήσουν άμεσα όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θα ήθελε να μετατεθούν για αργότερα ωστόσο η τρόικα επιμένει να λυθούν τώρα, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη μία ενδοκυβερνητική κόντρα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το επόμενο θέμα συζήτησης είναι είναι αναμφίβολα η λειτουργία της κυβέρνησης και οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών με πιο πρόσφατη αυτή του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη «Διαύγεια», μετά την απόρριψη σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών από την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να βρουν την χρυσή τομή που στην παρούσα χρονική στιγμή φαντάζει να είναι μόνο η συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις διαφωνίες αυτές και αναμένεται να ζητήσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο καλύτερους χειρισμούς από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς θα είναι και η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων από την κυβέρνηση.

Η γραμμή εδώ του Αντώνη Σαμαρά είναι πάγια αφού δεν επιθυμεί οι υπουργοί να λύνουν τις διαφορές τους στα τηλεπαράθυρα κάτι που αναμένεται να μεταφέρει με εμφατικό τρόπο στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τέλος, στη συνάντηση αρκετή συζήτηση θα γίνει και για τις εξελίξεις στην Κύπρο αφού ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Σύνοδο Κορυφής όπου το θέμα θα συζητηθεί έστω και στο περιθώριο ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε συνεχή επαφή με ευρωπαίους αξιωματούχους.