current views are: 1

22 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:31

Κυβέρνηση για Νταβούτογλου: «Κραυγαλέα παραβίαση του διεθνους δικαίου»

Την συμπαράστασή της προς την Κύπρο εκφράζει η Ελλάδα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου για την ΑΟΖ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να στέλνει επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Δημοσίευση 13:31’
αρθρο-newpost

Την συμπαράστασή της προς την Κύπρο εκφράζει η Ελλάδα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου για την ΑΟΖ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να στέλνει επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Την συμπαράστασή της προς την Κύπρο εκφράζει η Ελλάδα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου για την ΑΟΖ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να στέλνει επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χαρακτηρίζει προκλητική την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, από την Τουρκία, σε μήνυμα που έστειλε στον κ. Αναστασιάδη. Αυτό αναφέρει:

«Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού. Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Έντονη είναι, πάντως και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συνιστούν, δυστυχώς, μία πρόσθετη πρόκληση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτοςμέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη “συμφωνία” μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της “συμφωνίας” αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του τούρκου πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια “δύο κρατών” είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».


σχετικα αρθρα