Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Πρόσω ολοταχώς, μετά από παλινωδίες ημερών που στοίχησαν σε δυναμική και επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα για τη δικομματική, προχωρά η κυβέρνηση, τουλάχιστον ως προς τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Στόχος είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της πολιτικής και δημοσκοπικής πίεσης, αντιστροφή – κατά το δυνατόν – του κλίματος, προκειμένου στη συνέχεια να επιχειρηθεί το κλείσιμο της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν, ήδη από σήμερα, στην κατάθεση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (72 έως 100 δόσεις, χαμηλότερο επιτόκιο, κίνητρα σε οφειλέτες που έχουν ήδη ρύθμιση ώστε να παραμείνουν σε αυτή) η συνεχής αναβολή της οποίας συνιστούσε ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση. 

Στην ίδια ρύθμιση θα περιλαμβάνονται, κατά πληροφορίες, τόσο η ρύθμιση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% όσο και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση (13%). Με αυτό τον τρόπο, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιλέγουν μία εμπροσθοβαρή τακτική που θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν λίγο από το χαμένο πολιτικό έδαφος των τελευταίων εβδομάδων και να αλλάξουν την ατζέντα, καθώς είναι δεδομένο ότι τα «καλά νέα» θα κυριαρχήσουν τις προσεχείς ημέρες. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου στόχος είναι η σχετική ρύθμιση του Υπ. Οικονομικών να ψηφιστεί ακόμη και αύριο και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή (σ.σ. σχετικές οδηγίες έχουν ήδη δοθεί προς την Κατερίνα Σαββαϊδου ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες στο TAXIS), προκειμένου να δοθεί ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, παράλληλα, να αρχίσει να ελέγχεται ο όγκος των ληξιπρόθεσμων που διογκώνεται μήνα προς μήνα. 

Η τρόικα 

Ωστόσο, πέραν των ρυθμίσεων – που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την τρόικα ο χρόνος επιστροφής της οποίας στην Αθήνα δεν έχει οριστικοποιηθεί – στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η εφεξής στρατηγική έναντι των πιστωτών της χώρας. Κατά πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπήκαν στη συζήτηση για τις εντάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκη για το μισθολόγιο και τις απολύσεις ή σε λεπτομέρειες για τα εργασιακά, αφού εκ των πραγμάτων και οι δύο γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς η ελληνική πλευρά να «δώσει» πολλά (ή τα περισσότερα) από όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. 

Το τι θα δοθεί και τι θα χαθεί, με εξαίρεση το ασφαλιστικό που βρίσκεται εκτός συζήτησης, θα κριθεί στο τέλος των συζητήσεων και ανάλογα με την πρόοδο των διαβουλεύσεων με την Ευρωζώνη για το τέλος του μνημονίου και την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την άνοδο των spreads από τις αγορές έχουν ληφθεί υπόψιν από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί τη γραμμή και, μαζί της, μία πιο light εκδοχή ελέγχου από την υφιστάμενη της τρόικας

Από τα λεγόμενα Βενιζέλου, τέλος, συνάγεται και το συμπέρασμα ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία με την Ευρωζώνη είναι, πολύ πιθανό, να μην οριστικοποιηθεί πριν την λύση, με όποιο τρόπο, της πολιτικής εκκρεμότητας στην Ελλάδα. Το Newpost είχε αποκαλύψει, προ ημερών, τις εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά για μετατροπή της συμφωνίας στο διακύβευμα επί του οποίου θα κληθούν να απαντήσουν οι βουλευτές, στην Προεδρική εκλογή, και στη συνέχεια, εφόσον δεν εξευρεθούν οι 180, οι πολίτες. Το δίλημμα παρουσίασε χθες και ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν εν τέλει να διαλέξουν μεταξύ μίας ασφαλούς λύσης και μίας πορείας προς το άγνωστο. 

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται, πάντως, να συζητηθούν από σήμερα και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές με ομολόγους του...