Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Με γεμάτη βαλίτσα φθάνει στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός. 

Με τις νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα  ληξιπρόθεσμα χρέη ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές στο περιθώριο της Συνόδου με ευρωπαίους ηγέτες ενώ παρόμοιες επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ θα έχουν και οι σύμβουλοί του. Ήδη όπως ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με δήλωσή της ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με το μεγάλο αυτό αγκάθι να έχει πλέον προσπεραστεί στην κυβέρνηση, αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει καλύτερο κλίμα στην αξιολόγηση από την τρόικα και στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ την οποία θα ενημερώσει για την τελευταία εξέλιξη αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αναφερθεί κωδικοποιημένα στα στοιχεία που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, να επαναλάβει τη διαβεβαίωσή του ότι η Ελλάδα θα μείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα τονίσει ότι πολλά από τα αιτήματα που θέτει αυτή την ώρα η τρόικα δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας έστω και στο περιθώριο της συνόδου. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη αυτές τις δηλώσεις διότι όπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού που θα βρίσκεται στις Βρυξέλες «θα αλλάξει δραματικά το κλίμα». 

Το βλέμμα όλων τώρα στρέφεται στην διαπραγμάτευση με την τρόικα με στόχο την άμεση ολοκλήρωσή της . Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να  ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου και χωρίς να έχουν θιχτεί σε όλες τους τις λεπτομέρειες θεματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. 

Θα εκπροσωπήσει τον Νίκο Αναστασιάδη

Εν των μεταξύ ο Πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα εκφράσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα παρευρεθεί στη Σύνοδο λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.