Τις σοβαρές πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος, τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την ανθρωπιστική αντιμετώπισή του, καθώς και τον ρόλο της διεθνούς κοινότητας σ' αυτό το ζήτημα συζήτησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Άννα Νταλάρα, με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA), Σα Ζουκάνγκ, σε συνάντηση που είχαν απόψε (ώρα Ελλάδας), στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

"Η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική" δήλωσε η κ. Νταλάρα, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή της "για όλες τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνησή μας γι' αυτό το πολύ σοβαρό θέμα της μετανάστευσης, του ασύλου και των προσφύγων".

Στη συνέχεια, η κ. Νταλάρα ανέφερε ότι "ο κ. Ζουκάνγκ μας είπε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει πολύ υψηλά το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου στην ατζέντα. Του έθιξα", όπως είπε "το θέμα της αναθεώρησης της Συμφωνίας του Δουβλίνου, πράγμα που τον βρήκε απόλυτα σύμφωνο, κι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για μας, καθώς και το θέμα των επαναπροωθήσεων με τη γείτονα Τουρκία, επίσης πολύ σοβαρό θέμα για τη διαχείριση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στα σύνορά μας καθημερινά".

Καταλήγοντας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε ότι "από την πλευρά του, κι αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό, δεσμεύτηκε ότι θα μας βοηθήσει σε διεθνές επίπεδο σε όλα τα φόρουμ, αλλά και στην ενημέρωση των χωρών-μελών για το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε, αναγνωρίζοντας τις κοπιώδεις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού".

Μετά τις επαφές της στη Νέα Υόρκη, η κ. Νταλάρα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου από αύριο μέχρι την Παρασκευή θα εκπροσωπήσει την χώρα μας σε Διαντλαντικό Συνέδριο για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Στο διεθνές αυτό συνέδριο θα μετέχουν υπουργοί και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπός του συνεδρίου είναι η εναρμόνιση των επιμέρους πολιτικών για τη μετανάστευση και η μεταφορά εμπειρίας από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών στις διάφορες χώρες.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, η κ. Νταλάρα θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με συναδέλφους της άλλων κρατών, καθώς και με Αμερικανούς αξιωματούχους.