Για τον τρόπο υπολογισμού του κατοχικού δανείου ενημέρωσαν τη Διακομματική Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, οι συντονιστές τις ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέλη της επιτροπής της Βουλής ενημέρωσαν ο συντονιστής της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτης Καρακούσης και ο αναπληρωτής συντονιστής, Βασίλειος Μαλεσιώτης.

Αναφέρθηκαν στην μεθοδολογία που ακολουθεί η ειδική ομάδα εργασίας και το υλικό που έχει συλλέξει, το οποίο σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει και το ύψος του κατοχικού δανείου.

Το ύψος προέκυψε από αναγωγή σε δολάρια του 1941 του συνολικού ποσού των αναγκαστικών απολήψεων που έλαβαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα γερμανικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της κατοχής, διότι το δολάριο ήταν τότε το μοναδικό σχετικά σταθερό νόμισμα. Η ομάδα εργασίας θα κάνει τον εκτοκισμό τού αρχικώς ληφθέντος ποσού από την 1.1.1945, με βάση ένα επιτόκιο βασισμένο στη μέση απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η ομάδα εργασίας που συγκέντρωσε 45.000 έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, 761 φακέλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και 5.000 έγγραφα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της.

Η έκθεση της επιτροπής αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου και τότε θα υπάρξει ο ακριβής καθορισμός του ύψους των γερμανικών αποζημιώσεων όλων των τύπων.

Από την πλευρά της, η διακομματική επιτροπή της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πόρισμα αν δεν πάρει στα χέρια της την έκθεση της ομάδας εργασίας και αν δεν διαβιβαστεί και το υλικό που έχει χαρακτηριστεί απόρρητο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η νοοτροπία του αυτοπεριορισμού για τον προσδιορισμό των αξιώσεων. Πρόσθεσε δε ότι δε νοείται να χαρακτηρίζονται απόρρητα στοιχεία με τρόπο που να μην μπορεί να λάβει γνώση η διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Δεν είναι δυνατόν εκθέσεις να τις ξέρουν οι πάντες και να μην τις ξέρει το ελληνικό κοινοβούλιο» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος σχολιάζοντας την ενημέρωση από τους συντονιστές της ειδικής επιτροπής, είπε πως «επιβεβαιώθηκε ότι επί 70 χρόνια δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για να γίνει η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου».

Ο προεδρεύων της διακομματικής, Αθανάσιος Νταβλούρος, ανέφερε ότι η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει σε πόρισμα αν δεν έχει λάβει γνώση των εκθέσεων.